Folk și teatru cu Provita

imaginea utilizatorului valentin
5 Noiembrie 2014, în Colegiu, Misionar, Noutăți

Marţi, 4 noiembrie 2014, a avut loc Seara artistică de muzică folk şi teatru, al doilea eveniment din cadrul Zilelor Pro Vita 2014.

Marţi, 4 noiembrie 2014, a avut loc Seara artistică de muzică folk şi teatru, al doilea eveniment din cadrul Zilelor Pro Vita 2014, proiect organizat de Departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi care anul acesta are tema „Familia cu mulţi copii – adevăruri, bucurii şi provocări“.

Evenimentul a avut ca scop promovarea artei drept mijloc de comunicare, drept instrument de rezolvare a conflictelor şi de statornicire a păcii în familie. Prin intermediul artei, relaţiile dintre soţ-soţie, părinţi-copii şi dintre fraţi îşi păstrează firescul şi normalitatea lor, iar legăturile interpersonale pot căpăta dimensiuni noi, pozitive.

Cei peste 100 de spectatori s-au bucurat de momente deosebite de muzică folk susţinute de tineri ieşeni talentaţi. Ştefi Ganea a marcat debutul serii artistice cu două melodii, compoziţie proprie, după care formaţia „Descântec“ a impresionat auditoriul prin prezenţa lor completă şi complexă. Reprezentaţia lor a arătat că Iaşul are talente care pot contribui decisiv la câştigarea titlului „Iaşi – Capitală Culturală Europeană“, în anul 2021. Leonard Luţia a animat publicul prin melodii binecunoscute şi pe refrenul cărora cei prezenţi s-au bucurat şi şi-au adus aminte de vremurile trecute, de părinţi şi de persoanele iubite. Ciprian Cotruţă şi Claudiu Cârstean au încheiat seara muzicală printr-un recital emoţionant, în care au împletit în mod elegant acorduri frumoase de chitară, poezie şi creativitate.

Între momentele muzicale au fost desfăşurate secvenţe teatrale coordonate de Cezara Damian, profesor de teatru la Palatul Copiilor Iaşi, şi realizate împreună cu tinerii actori Ştefan Costan şi Maria Ciubotaru. Scopul acestor momente dramaturgice a fost acela de a scoate în evidenţă faptul că în familie există şi disfuncţionalităţi, însă acestea trebuie depăşite şi acoperite de iubire şi înţelegere. Gazda evenimentului a fost Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care a primit cu mult drag această manifestare artistică în incinta sa.

La finalul evenimentului, publicul prezent a avut ocazia să guste din bunătăţile pregătite de Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae“ şi să viziteze standurile cu informaţii şi obiecte personalizate ale Departamentului Pro Vita.

„Suntem foarte bucuroşi şi credem că evenimentul din seara aceasta a fost un real succes, din două puncte de vedere. În primul rând, pentru că în încercarea noastră de a diversifica evenimentele din cadrul Zilelor Pro Vita şi de a le face accesibile tuturor categoriilor de vârstă, am fost surprinşi de interesul oamenilor pentru un astfel de eveniment artistic. Am reuşit să transmitem mesajul nostru, într-un alt mod, către o categorie de public care, aparent, nu este interesată de subiecte pro vita. În al doilea rând, reuşita acestui eveniment stă în faptul că cei prezenţi au petrecut o seară frumoasă alături de noi. Am văzut în public oameni care au râs, care au cântat sau care au fost emoţionaţi de melodiile artiştilor. Pentru noi înseamnă foarte mult acest lucru, pentru că astfel de momente frumoase aduc oamenii împreună şi doar împreună putem pune în discuţie şi rezolva probleme care privesc societatea şi pe fiecare om în parte. Mulţumim Colegiului «Sfântul Nicolae» pentru călduroasa primire şi pentru prietenia pe care ne-o oferă. Mulţumesc lui Leornard Luţia pentru tot ajutorul oferit în organizare, mulţumesc domnului director Valentin Ţoc pentru găzduire şi colaborare şi, mai ales, mulţumesc părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru tot sprijinul pe care îl oferă Departamentului Pro Vita“, ne-a declarat Cosmin Brînză, referent al Departamentului Pro Vita din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

(preluare de pe www.toateartele.ro)

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular