Rânduiala iertării la Colegiul Sfântul Nicolae

27 Februarie 2017, în Colegiu, Misionar, Noutăți

 

          În seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, numită și a lăsatului sec de brânză, membrii Colegiului Sfântul Nicolae au participat la așa numita Rânduială a Iertării, specifică acestei zile dinaintea începerii Postului Mare. Membrii participanți au cântat, printre altele, Catavasiile Învierii, care vestesc atât de frumos bucuria adusă de Învierea Mântuitorului. Spre această bucurie tindem cu toții, nu înainte însă de a porni pe drumul anevoios, dar plin de roade bogate, al Postului Mare.

          La finalul rânduielii în care s-a citit și întregul Canon al Învierii, cei prezenți au cântat pe larg Ziua Învierii, cântare care ne îndeamnă „să iertăm toate pentru înviere” chiar și „celor ce ne urăsc pre noi”. Imediat după aceea, luând aminte la mesajul cântării, membrii Colegiului au alcătuit o roată a iertării, în care, după ce s-au închinat la sfintele icoane, s-au îmbrățișat și și-au cerut iertare unii altora pentru a începe nevoința postului cu gândul și conștiința împăcate.

          A urmat o mică agapă frățească de la care nu a lipsit și un pic de vin pentru mângâiere, la care cei prezenți au discutat despre importanța postului pentru trup și pentru suflet, dar și despre alte rânduieli specifice Postului Mare, precum: rânduiala citirii Ceasurilor și rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfințite, care vor fi săvârșite, de altel, de către părintele Hrisostom Rădășanu cu participarea membrilor comunității Colegiului în fiecare zi de miercuri până la marea sărbătoare a Învierii, la Catedrala Sfântul Gheorghe (Catedrala Veche).

          Rânduiala iertării a fost pentru cei prezenți un prilej de comuniune și de frățietate, sentimente pe care membrii Colegiului încearcă să le fructifice de fiecare dată, mai ales în cadrul unor evenimente de acest fel. 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular