Rânduiala Iertării

14 Martie 2016, în Liturgic, Noutăți

Ieri, 13 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, membrii Colegiului „Sfântul Nicolae”, au săvârșit  „Rânduiala Iertării”, începând cu ora 16:00. Alături de studenții teologi, a participat după cum ne-a obișnuit și Pr. Arhim. Hrisostom Rădășanu, Consilerul pe Sectorul de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor .

De acestă dată, rugăciunea săvârșită, s-a diferențiat de celelalte, întrucât s-a cântat Canonul Învierii și Hristos a Înviat. Deși, la prima vedere, pare un lucru neobișnuit, rânduiala nu este deloc străină.  În Duminica lăsatului de sec de lapte și brânză, la mănăstiri, se obișnuiește ca după vecernie, toți monahii să iși ceară iertare de la stareț, apoi unul de la celălalt. În acest timp, la strană se intonează cântările menționate anterior. Faptul se datorează, întrucât unii dintre călugări sunt bolnavi sau au o vârstă înaintată. Așadar, „Rânduiala Iertării” vine ca o pregustare a bucuriei Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, atât pentru ei, cât și pentru cei care se pregătesc să se „nevoiască” în timpul Postului Păresimilor. 

 După închierea cântărilor, tinerii teologi și-au cerut fiecare iertare de la pr. arhim. Hrisostom, apoi unul altuia. În final, părintele a ținut obișnuitul cuvânt de învățătură.

„Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, căci ei îşi întunecă feţele lor, ca să se arate oamenilor că postesc. Iar tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl tău care vede cele ascunse îţi va răsplăti ţie.”(Matei 6:16-18)

Post binecuvântat !

(Alin Fârtăeș, membru al Redacției Alpha, din cardul Colegiului „Sfântul Nicolae ”)

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular