Concertul Corului parohiei Uspenski și Aleph

6 Noiembrie 2015, în Colegiu, Aleph, Noutăți, Proiecte, Foto

Povestea continuă

            Sosiți de două zile în România, Corul parohiei Uspenski din Helsinki, Finlanda a susținut aseară, împreună cu membrii Corului Aleph un minunat și deosebit concert. Minunat datorită calității și deosebit pentru că s-a putu observa cel mai bine până acum, legătura de prietenie care s-a format între membrii celor două coruri.

            Întreaga zi de 5 noiembrie a fost una foarte încărcată atât pentru oaspeții noștri din Finlanda cât și pentru noi, membrii Colegiului dar cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să oferim publicului nostru, prin cântări, un moment de rugăciune dar și un moment de adevărată artă bisericească.

            Concertul a început la ora programată, 18:30 și a durat aproximativ o oră și jumătate. În prima parte a concertului a cântat Corul Aleph. Am retrăit aseară emoțiile pe care le simțim de fiecare dată când avem bucuria de a susține un concert sau pur și simplu de a cânta. Cu toții însă am consimțit că am cunoscut pentru prima dată aceste emoții înainte de primul concert din Finlanda. Atunci a fost un moment de neuitat care ne însoțește peste tot, chiar și azi atunci când unul, doi sau mai mulți membri ai Corului se întâlnesc pentru a cânta.

            „Acest concert ne-a deconectat pentru câteva clipe de la zgomotul și împrăștierea specifice mediului în care trăim, oferindu-ne un bun prilej de înălțare duhovnicească, de unitate în rugăciune, de comuniune și bucurie! Cântările au trezit în sufletul meu emoții frumoase, fior sfânt și sentiente de uimire și admirație față de măreția lui Dumnezeu, măreție care ni se descoperă atât de limpede în cântarea bisericească”, ne-a declarat Lungu Paul Vlad, unul din membrii corului Aleph.

În această primă parte a concertului s-au cântat un număr de trei melodii: Apărătoare Doamnă-Emanuel Zmeu, Psalmul 8 pe larg și un prochimen special.

            A urmat apoi cea de-a doua parte pe care am așteptat-o cel mai mult și care ne-a dus cu doi ani înapoi ca să retrăim zilele petrecute în 2014 pe meleagurile finlandeze, totul în doar o jumătate de oră. Cântarea corului finlandez a fost la înălțimea așteptărilor iar publicul a fost plăcut surprins de prestația lor. În calitate de gazde, membrii corului Aleph au acordat mai mult timp oaspetilor din Finlanda care au cântat un număr de 14 melodii. Printre acestea se numără: Axion, de la Mănăstirea Valaam,  Apărătoare Domnă- Pavel Tsesnokov, Aleluia și tropare-Hannu Kononen și Pământul nostru (imnul Finlandei)- Jean Sibelius

Referitor la corul finlandez și concertul susținut aseară, părintele arhidiacon Juha Lampinen, unul din coordonatorii grupului din Finlanda ne-a declarat următoarele: „Corul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Uspenski a fost înființat  în anul 1990 iar eu am fost primul dirijor. Am condus corul parohiei timp de 7 ani și jumătate. În anul 2012 am revenit în cadrul corului. De atunci mă ocup atât de slujirea ca diacon cât și de partea educativă a corului. Astfel, împreună familiile a 5 dintre membrii corului Stiina, Kaarina, Niina-Maarit, Iida, Joakim dintre care ultimii trei sunt cu noi, suntem așa-numiții Youth Workers.

Din punctul meu de vedere, concertul a fost excelent. Cred ca această experiență a fost ceva foarte impresionant. Am cântat într-o biserică. A fost ca un loc unde două culturi s-au întâlnit în comuniune. La început, copiii au avut emoții și e și normal să fie așa. Emoțiile au dispărut încet încet pentru ca la sfârșit cu toții să fim încrezători și mulțumiți.”

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste daruri ale Sale. Îi mulțumim că ne-a dat această ocazie de a ne ruga încă o dată împreună prin cântare.

            

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular