Pelerinaj la mănăstirile bucovinene

7 Noiembrie 2015, în Colegiu, Aleph, Noutăți, Proiecte, Foto

 

Cea de-a treia zi a șederii oaspeților finlandezi ai Colegiului „Sfântul Nicolae” a fost una plină de noi și interesante experiențe. Încă de la primele ore ale dimineții, membrii corului catedralei Uspenski din Finlanda împreună cu nouă membri ai Colegiului au plecat într-un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina urmând ca mai apoi să viziteze și plaiurile nemțene.

Prima locație vizitată a fost mănăstirea Voroneț. După ce ne-am închinat la icoanele din biserică, una din maici ne-a făcut o frumoasă prezentare a bisericii. Am admirat împreună cu oaspeții noștri unicitatea albastrului de Voroneț și arta dar mai ales rugăciunea ce sunt impregnate în pictura interioară dar mai ales exterioară a bisericii.

Nu doar pictura și frumusețea duhovnicească a locului au fost admirate la Voroneț de către oaspeții noștri. Aleea care duce la mănăstire a fost astăzi plină de bucovineni care ne-au scos în cale un suflet de folclor românesc pe care mulți din tinerii finlandezi l-au pus într-o față de masă tradițională sau într-o ie și l-au luat acasă. Reacția lor ne-a bucurat enorm pentru că am văzut în asta interesul lor față de folclorul românesc și tradițiile noastre. Ei au găsit acolo  un strop de folclor și au lăsat un bine meritat zâmbet pe chipurile comercianților.

Am mers apoi la Mănăstirea Marginea unde am fost întâmpinați de maica stareță Gabriela. Am servit aici prânzul. Mâncarea a fost foarte bună iar oaspeții noștri s-au arătat foarte interesați de bucatele românești, chiar dacă a fost o zi de post.

Cu mai mult avânt ne-am îndreptat apoi spre mănăstirea Sucevița. Odată ajunși aici am fost, inițial impresionați de frigul de afară. După ce am ajuns însă în biserică, frigul a rămas doar o amintire. Ne-am închinat iar oaspeții noștri au cântat un minunat Axion în cinstea Maicii Domnului. Plăcut impresionați au rămas atunci când au văzut Zilele Creației sau Hexaimeronul în Naosul bisericii. Pronaosul bisericii a fost de asemenea o surpriză pentru prietenii noștri finlandezi prin calendarul și zodiile reprezentate pe pereți. Am pornit imediat în căutarea zodiilor fiecăruia, curioși fiind ce sfând sau eveniment biblic vom găsi la zilele noastre de naștere.

Mănăstirea Putna a fost următoarea noastră destinație. Intrați în biserică, toată atenția a fost captată de imaginea Judecății de Apoi ce este pictată în pridvor. După ce ne-am închinat cu recunoștință Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din catedrala mănăstirii, am vizitat muzeul. Încă o dată, am văzut la oaspeții noștri un real interes pentru istoria și tradițiile românești dar mai ales pentru Măria Sa Ștefan Vodă.

Ultima noastră locație a fost mănăstirea Sihăstria Putnei. Cu binecuvântarea Părintelui Arhimandrit Nectarie, starețul mănăstirii, am servit aici cina. Imediat după cină, ne-am oprit cu toții în catedrala mănăstirii unde se oficia Taina Sfântului Maslu. După finalizarea slujbei am plecat spre Casa Sebastian unde oaspeții noștri și-au petrecut noaptea. Am fost întâmpinați cu multă căldură și ospitalitate de părinții de aici care sunt mai mult decât bucuroși oridecâte ori un oaspete calcă pragul.

În această dimineață, după ce au servit un mic dejun copios, oaspeții noștri au participat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată în catedrala mănăstirii. Este ultima zi din pelerinajul pe care ne-am propus să-l facem cu oaspeții noștri și am lăsat pentru această zi de sâmbătă plaiurile nemțene.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular