Evenimente speciale în prima parte a Zilelor Colegiului „Sfântul Nicolae”

În perioada 4-8 decembrie, la Colegiul „Sfântul Nicolae” au avut loc Zilele Colegiului, evenimente care au în centru sărbătorirea Sfântului Ierarh Nicolae, patronul instituției. Evenimentele care se desfășoară în această perioadă vizează pe de o parte direct membrii, iar pe de altă parte sunt adresate și tuturor celor colaborează cu voluntarii Colegiului.

Zilele Colegiului au debutat cu o seară de film, organizată în data de 4 decembrie, începând cu ora 20:00. Filmul ales spre vizionare a fost „Cronicile din Narnia”, iar de acest eveniment s-a ocupat Comisia Proiecte a Colegiului „Sfântul Nicolae”.George-Antonie Șalgău, coordonator al comisiei, ne-a declarat: „Ca în fiecare an, în cadrul Zilelor Colegiului, startul îl dă seara de film, care se bucură an de an de un real succes. Dacă în anii precedenți, prințesele și poveștile de Crăciun își găseau locul în mijlocul comunității noastre, anul acesta lumea fantastică din Narnia a adus magia iernii în inimile noastre. Cinefili de toate vârstele s-au ancorat în corabia noastră și au urmărit în seara de 4 decembrie prima parte din „Cronicile din Narnia – Leul, Vrăjitoarea și Dulapul.”

 

Slujbă de priveghere unită cu Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitorului spiritual

Seara zilei de 5 decembrie a fost dedicată cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae. Astfel, voluntarii au participat la slujba Privegherii unită cu Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, Consilier al Sectorului Învăţământ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor,de părintele Sebastian Teacu și părintelearhidiacon Adrian Florea, răspunsurile la strană fiind oferite de membrii Colegiului. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele a rostit un cuvânt de învățătură tinerilor teologi despre misiunea de slujire păstorească și aspectele pe care aceasta le implică. Acest eveniment a fost bine pregătit de către membrii Comisiei Liturgice a Colegiului, care s-au îngrijit şi de o mică expoziţie de Crăciun, amplasată la recepţia Casei de oaspeţi, lângă bradul împodobit.

 

Ghetuţe noi pentru copiii din satul Curături

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, voluntarii proiectului „Cutia cu papucei pentru Ei” alături de membri ai Comisiei Misionare au vizitat parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din satul Curături, aflată în păstorirea părintelui Constantin-Nichifor Hrestic. În cadrul vizitei a fost oferită încălțăminte de iarnă pentru 19 copii provenind din familii nevoiașe. Alături de acestea, copiii au primit și pachete cu dulciuri.

În cadrul unui atelier de pictură, copiii, îndrumaţi de Bogdan Mohor-Obreja, voluntar al Colegiului, au pictat globuri și alte ornamente de Crăciun, acestea urmând a fi expuse la Colegiu în cadrul unei expoziții în perioada imediat următoare, iar ulterior vor fi vândute în scopul obținerii de fonduri în vederea achiziționării de încălțăminte pentru alți copii.

Pe lângă această activitate, copiii din parohie au împodobit și bradul, pe fondul colindelor cântate de membrii Colegiului prezenți la activitate. „Astăzi, copiii din parohia noastră s-au împărtășit de bucuria pe care Sfântul Ierarh Nicolae a adus-o de ziua lui prin cei care se străduiesc să-l cinstească, imitându-l în bunătate dăruind” a adăugat părintele Nichifor Hrestic la finalul activității.

 

Primii colindători la Colegiu

Tot de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, voluntarii alături de coordonatori au împodobit bradul în recepția Colegiului și s-au pregătit pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe primii colindători care le-au trecut pragul, elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Aceștia au pregătit un moment artistic compus din interpretarea de versuri, colinde și a unei scenete aparținând dramaturgului Ion Luca Caragiale

„Elevii și profesorii de la Seminarul Mănăstirii Neamț au făcut o tradiție din a veni la Colegiul „Sfântul Nicolae”. Este probabil chiar un preambul pentru elevii noștri care vor veni ca viitori studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, aceștia fiind niște copii foarte bine pregătiți. Ținem legătura cu părinte consilier Hrisostom Rădășanu, cu directorul de la acest Colegiu, domnul Mircea Meriacri și cu membrii Colegiului. Sperăm ca an de an să încântăm sufletele tuturor colegilor și spectatorilor noștri. Vă mulțumim din suflet că ne primiți cu atâta căldură sufletească și promitem că vom veni şi la anul” a declarat doamna Elena Apetroaie, profesor la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

„Zilele Colegiului Sfântul Nicolae reprezintă în mod cert un moment important pentru comunitatea noastră din două motive. Primul și cel mai important este dovada de recunoștință pe care trebuie să o avem față de ocrotitorul Colegiului, Sfântul Ierarh Nicolae. Al doilea motiv ține mai ales de capacitatea noastră de a îmbina voluntariatul cu activitățile academice și de a demonstra că cele două componente sunt complementare și creează efecte benefice asupra întregii comunități” a subliniat Mircea Meriacri, director al Colegiului „Sfântul Nicolae”.

Evenimentele vor continua cu „Dialogul 15’ – Biserica și extremele politice. Lecțiile trecutului recent” avându-l ca moderator pe domnul Lucian Cîrlan, iar ca invitați pe domnii Radu Preda și Adrian-Nicolae Petcu. Vineri, 8 decembrie, va avea loc „Seri în versuri – Amurg de toamnă” activitate dedicată creației poetului Lucian Blaga. Tot în cadrul acestui eveniment, vor fi premiați și participanții la concursul „Să redescoperim scrisoarea”.

 

Larisa Elena Alui-Gheorghe

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular