15’ – CREDIBILITATEA NOASTRĂ ÎN FAȚA OAMENILOR

8 Aprilie 2017, în Colegiu, Comisii, Cultural, Noutăți, Proiecte, Foto

În seara zile de joi, 6 aprilie, la Colegiul Sfântul Nicolae a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului 15’. Dacă în apropierea sărbătorii Nașterii Domnului, evenimentul l-a avut ca invitat pe părintele conferențiar Patriciu Vlaicu de la parohia Sfântul Nicolae din Bruxelles, ediția aceasta s-a bucurat de prezența unui alt exponent de seamă al ortodoxiei românești din diaspora, părintele Răzvan Andrei Ionescu. Tema dialogului a fost: „Credibilitatea noastră în fața oamenilor”

15’ – CREDIBILITATEA NOASTRĂ

ÎN FAȚA OAMENILOR

 

Joi, 6 aprilie, la Colegiul „Sfântul Nicolae” a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului 15’. Evenimentul se află la cea de a V-a  ediție, acesta aducând aproape de studenți personalități importante din domeniul filosofiei istoriei, și teologiei. Dacă în apropierea sărbătorii Nașterii Domnului, evenimentul l-a avut ca invitat pe părintele conferențiar Patriciu Vlaicu de la parohia Sfântul Nicolae din Bruxelles, în apropierea praznicului Învierii Domnului, invitatul a fost un alt exponent de seamă al ortodoxiei românești din diaspora, părintele Răzvan Andrei Ionescu. Părintele este preot paroh la biserica Sfânta Genoveva din Paris și responsabil al direcției „Teologie și știință” în cadrul Centrului Ortodox de Studii și de Cercetări„Dumitru Stăniloae” din Paris.

Titlul dialogului a fost „Credibilitatea noastră în fața oamenilor”. Tema a vizat, în principal, elemente ce definesc credibilitatea creștinilor ca oameni ai Bisericii, ca studenți la teologie, ca absolvenți, sau ca preoți în fața oamenilor. Evenimentul s-a desfășurat în sala Festivă a Colegiului „Sfântul Nicolae” începând cu ora 20:12. Organizatorii acestei întâlniri au fost studenții din cadrul masterului de ”Misiune și slujire pastorală”, care sunt totodată și membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae”.

Discursul invitatului a debutat cu o mărturie despre părintele Proclu Nicău, care a trecut recent la cele veșnice. Din respectul și evlavia purtate acestui mare pustnic, părintele Răzvan Ionescu a publicat o carte în care sunt redate numeroase aspecte din viața și lucrarea acestuia. Titlul cărții este „Părintele Proclu, așa cum l-am cunoscut”, aceasta fiind publicată la editura Doxologia și lansată la Muzeul Mitropolitan tot în cadrul zilei de 6 aprilie: „am datoria să scot la iveală discuțiile mele tainice cu el, cum l-am văzut eu pe omul acesta, adică cum mi s-a arătat mie unul printre atâția si ce am discutat eu cu el (…), cum ne-a odihnit omul acesta și cum punea dânsul problema”

În continuarea prezentării, părintele a definit conceptul de credibilitate ca „element capital” în viața noastră, în calitate de viitori oameni ai Bisericii. Acesta a accentuat ideea de credibilitate nu doar prin prisma oamenilor Bisericii, ci prin perspectiva tuturor credincioșilor care o alcătuiesc pe aceasta susținând faptul că fiecare credincios „duce viața Bisericii” și că fiecare este răspunzător de credibilitatea acordată Bisericii prin el. Acest rol al omului  a fost întărit și prin reproducerea unor cuvinte aparținând părintelui Rafail Noica: „Fiecare om este o mântuire fiecare om este o soluție în ceea ce numim generic mântuirea omului, fiecare om devine o reușită, fiecare om este o construcție unică și irepetabilă în toată istoria neamului omenesc despre cum s-a împlinit cineva din acest neam”.

De asemenea, părintele Răzvan Ionescu a accentuat ideea de autenticitate ca element de bază în vederea formării credibilității: „Omul rezonează când e ceva autentic(…) Dacă ești autentic în Hristos, adică întâi de toate onest, înveți  înainte de toate iscusința de a reuși sa traduci in viața ta lucrurile valabile, aceasta traducându-se inclusiv în credibilitatea ta în fața oamenilor”.

Cea de a doua parte a evenimentului a fost formată din întrebările adresate de public părintelui Răzvan Ionescu. Printre chestiunile abordate în cadrul dialogului, s-au regăsit: teama de a vorbi oamenilor despre Dumnezeu din lipsa credibilității datorată conștiinței păcatului, problema credibilității oamenilor Bisericii în fața oamenilor de știință, credibilitatea ca însușire înnăscută sau dobândită, lipsa încrederii față de cei care îl propovăduiesc pe Dumnezeu și încrederea într-un Dumnezeu personal.

Atmosfera din cadrul întâlnirii a fost una calmă și destinsă. La finalul evenimentului, cei prezenți i-au mulțumit părintelui Răzvan Ionescu pentru cuvântul oferit și în același timp pentru mărturia oferită despre părintele Proclu Nicău.

 

Iustin Alui-Gheorghe

Larisa Alui-Gheorghe

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular