Activitate de parteneriat între Parohia Sfântul Pahomie de la Gledin – Madrid și Colegiul „Sfântul Nicolae”

13 Martie 2019, în Colegiu, Comisii, Noutăți, Proiecte, Foto

În perioada februarie-martie, parohia Sfântul Pahomie de la Gledin, Madrid în parteneriat cu Colegiul „Sfântul Nicolae” a desfășurat o campanie de împărțire de daruri pentru o serie de familii aflate în dificultate, din apropierea orașului Iași. Campania s-a înscris în seria activităților organizate în cadrul proiectului „Dăruiește un zâmbet”.

Enoriașii parohiei, aflați sub păstorirea părintelui Octavian-Constantin Șerban au efectuat o colectă de produse alimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de uz casnic ce s-au concretizat în peste 100 de pachete. Prin grija părintelui paroh și a credincioșilor, acestea au fost mai departe expediate către sediul Colegiului „Sfântul Nicolae”, de unde au fost pregătite și trimise către beneficiari de către voluntarii instituției.

Activitatea s-a desfășurat în trei etape. În prima etapă voluntarii, în parteneriat cu Alina Bădiliță, asistent social  în cadrul Protopopiatului Iași II au pregătit pachete pentru opt familii cu peste șapte copii din satele Vlădiceni și Tomești: „Am încercat și sperăm că am reușit, prin acțiunea noastră filantropică, să devenim mâinile și zâmbetul lui Hristos pentru membrii câtorva familii din protopopiatul nostru, care se află într-o situație materială extrem de precară. A fost o experiență copleșitoare să observ ce mare bucurie s-a revărsat din ochii celor pe care i-am ajutat, mai ales ai celor mici, atunci când le-am trecut pragul casei. Le-am dat de înțeles că nu sunt singuri și că există cineva care se gândește și la ei.”  (Alina Bădiliță,asistent social în cadrul Protopopiatului Iași II). Darurile au constat în îmbrăcăminte, încălțăminte, pături și alimente neperisabile.

Cea de a doua etapă a proiectului a vizat satul Frăsuleni, din apropierea orașului Iași. Aici, membrii Colegiului au pregătit pachete pentru peste 20 de familii aflate într-o situație materială precară. Împărțirea darurilor s-a concretizat în două vizite efectuate în acest sat. Pe lângă aceasta, voluntarii au distribuit dulciuri copiilor din parohie.

În cadrul ultimei etape, voluntarii au livrat lucrurile rămase Asociației „Glasul Vieții”, aflată sub coordonarea părintelui Dan Damaschin.

Mulțumirile și recunoștința Colegiului „Sfântul Nicolae” se îndreaptă către părintele Octavian-Constantin Șerban și enoriașii parohiei pentru întregul efort depus în vederea strângerii și trimiterii pachetelor spre a fi împărțite familiilor aflate în nevoie: „În primul rând, îi mulțumesc și-i sunt recunoscătoare colegului meu, părintele Constantin pentru că m-a făcut părtașă la acțiunea sa social-caritativă. Am ales să desfășor această activitate sub egida Colegiului Sf. Nicolae deoarece aici îmi desfășor toată activitatea social-filantropică. Practic ceea ce s-a întâmplat nu a fost decât o dovadă vie de mărturisire a comuniunii creștine cu Biserica din diaspora ortodoxă. M-am simțit ca un ucenic al Sf. Ierarh Nicolae, discipolul filantropiei comunității noastre. Toată prețuirea și admirația pentru misiunea pastorală și activitatea social-filantropică a părintelui Constantin, a consolidat o comunitate de enoriași în spiritul valorilor sociale, morale si spirituale” (Ionela Abunei, coordonator al proiectului „Dăruiește un zâmbet”).

Cu privire la ideea inițierii campaniei caritabile, părintele Octavian-Constantin Șerban ne-a declarat: „Suntem departe de casă, departe de ţara noastră, dar nu suntem plecaţi din casa Tatălui, risipind moştenirea pe care El ne-a dăruit-o cu bunătate. Aici, departe, Tatăl ne dă un dar: Biserica. Noi, cei de aici, înţelegem mai bine că Biserica este ceva profund şi viu ce depăşeşte limitarea spaţială a zidurilor. Aici se vorbeşte limba noastră, aici ne botezăm copiii, aici ne pomenim strămoşii şi lista ar putea continua.

Depărtarea nu este relaţionată cu uitarea. Nu! Noi un am uitat de unde venim, n-am uitat frumuseţea ţării noastre, n-am uitat frumuseţea creştinismului nostru ortodox, n-am uitat datinile şi tradiţiile noastre. Pentru noi cuvintele psalmistului David au valenţe ce nemişcă: «De te voi uita Ierusalime, uitată să fie dreapta mea…» N-am uitat că la noi acasă sunt familii care au nevoie de ajutor aşa că am pus, cu drag, fiecare câte ceva pentru cei care au mai multă nevoie decât noi de o hăinuţă, de o pereche de încălţăminte, de o jucărie sau de ceva de mâncare.

Darurile au fost puse în cutii şi etichetate de către un grup de tineri din parohie, iar mai apoi un grup de credincioşi şi credincioase a ajutat la trimiterea lor spre firma de transport. Am trăit cu toţii bucuria de a dărui din darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat.”

Larisa Alui-Gheorghe, referent al Colegiului „Sfântul Nicolae”

 

 

 

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular