Discernământ în aspirațiile actuale ale tinerilor

23 Mai 2019, în Colegiu, Misionar, Noutăți, Proiecte, Foto

În data de 21 mai 2019 a avut loc în cadrul Colegiului Național „Octav Băncilă” din Iași o nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”. Întâlnirea a avut loc în cadrul orei de religie coordonată de doamna profesor Alexandra Budu, invitatul special fiind părintele Cezar-Paul Hârlăoanu, lector și asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.Tema întâlnirii a avut ca spectru general aspirațiile moderne ale tinerilor și modul de abordare a alegerilor personale privind cariera, prietenii și stilul de viață.

Părintele Cezar Hârlăoanu a prezentat tinerilor despre progresul personal în cariera sa și cum a fost creionat drumul său prin legătura permanentă cu Dumnezeu. De asemenea le-a vorbit despre cunoașterea de sine și impactul tehnologic în viețile personale și cum gadget-urile personale ne monitorizează permanent și ne influențează în gestionarea timpului și modului de întâlnire cu prietenii. S-au creat discuții libere cu multe opinii pornindu-se de la întrebările: „Ce carieră ați dori să urmați?”, „Care este visul tău?”, „Ce opinii aveți despre tehnologie” sau „Ce părere are biserica despre noi, tinerii?”

Unul dintre voluntarii noștri ne-a mărturisit: Fiind voluntar la ultima întâlnire cu liceenii, am observat în primul rând importanța artei de a dialoga (facil) care transgresează clivajul de mentalitate dintre generațiile tinere si cele trecute prin viață. M-a frapat modul în care prin intermediul unui dialog paideic liceeni pur si simplu s-au conectat la mesajul invitatului (lucru care de multe ori lasă de dorit). Găsesc - în lumina celor spuse - ca fiind foarte folositoare aceste dialoguri, care tind direct spre țintă - adică spre o înțelegere a lucrurilor dintr-un unghi al valorilor perene. (Iulian Tomeac – voluntar al Colegiului Sfântul Nicolae)

Scopul activității este acela de a stimula activitățile de grup ale tinerilor în cadrul orei de religie și de a trezi interesul în dezvoltarea pe plan spiritual, educativ și intercultural.

Doamna profesor Alexandra Budu ne-a împărtășit experiența sa și a elevilor din cadrul orei de religie: Întâlnirea părintelui Cezar Hârlăoanu cu elevii clasei a XI-a de balet în cadrul Dialogurilor la țintă a fost deosebit de caldă și apropiată. Părintele are un dar special de a relaționa cu tinerii și este întotdeauna o bucurie să îl avem în mijlocul nostru! Acest fapt i-a ajutat pe elevi să treacă repede peste emoții și să-l provoace pe părintele la un dialog sincer, cu multe mărturisiri și de o parte și de cealaltă,care au scos la iveală modul frumos și natural în care Dumnezeu lucrează în viața noastră. Concluziile dialogului? Așteptăm cu nerăbdare anul școlar viitor pentru a relua întâlnirile.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular