CSN-iștii voluntăresc cu drag și spor (3)

15 Septembrie 2016, în Colegiu, Noutăți

După cunoscutul nostru obicei, în această săptămână vă vom prezenta experiența unui membru  dedicat comunității CSN. Octavian Stan, voluntar de seamă din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae”, a ținut să ne mărturisească în următoarele rânduri, ce reprezintă cu adevărat voluntariatul pentru el. Așadar, să vedem ce ne-a declarat:

 

  1. Care este numele tău și al proiectului în care ai fost implicat?

Mă numesc Stan Mihail-Octavian și particip ca animator socio-educativ în „Taberele din Pridvorul Satului” , acestea fiind organizate de Departamentul Tabere al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

  1. Cum ai ajuns să fii implicat în acest proiect?

Am ajuns să iau parte la aceste Tabere prin intermediul unui vechi prieten și coleg de facultate care mi-a oferit această oportunitate și în același timp mi-a deschis ochii spre o lume altfel (una mai adevărată și mai vie decât cea în care trăim și ne mișcăm zilnic).

Întâi de toate am participat la „Tabăra Floare de Colț” de la Durău, apoi acolo am aflat că se desfășoară în satele din Moldova, altfel de tabere, misionare, unele speciale...unele, în care nu vin copiii în tabără, ci merge Tabăra la ei. Îi rămân recunoscător acestui prieten că a luat decizia sa-mi schimbe viața, pentru că într-adevăr, asta a făcut.

  1. Ce îți place cel mai mult în a fi voluntar?

Ce îmi place...hmmm, greu de spus, dar ca să nu spun prea simplu că îmi place totul (deși așa este, dar pare cam sec) am să precizez mai exact ce. Ca voluntar prețuiesc interacțiunea cu diferite persoane și bucuria pe care o simt în sufletul lor după ce petrec o perioadă cu ei și apoi ajung să-i cunosc mai bine; este foarte important. O altă parte interesantă legată de cea precedentă - cu interacțiunea- este aceea că în experiența voluntariatului nu doar intri pur și simplu în contact cu oameni diferiți (adulți sau copii, uneori triști sau bucuroși, serioși sau glumeți), iar apoi pleci; în același timp „miști” acolo ceva în sufletele lor; pui în mișcare anumite mecanisme care îi schimbă și nu în cele din urmă...îți faci mulți prieteni.

 

  1. Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Pentru mine voluntar se traduce prin a dărui. A dărui orice pot din ce am: bucurie, zâmbete, răbdare, încredere și speranță. Dar pe lângă asta, de multe ori voluntar înseamnă și a primi. Primești indirect ceea ce dai, iar de cele mai multe ori și ceva în plus pentru că așa lucrează Dumnezeu, prin oameni și El dă, nu cu măsură ci răspătește cu mult peste.

 

  1. Povestește-ne despre una din experiențele cele mai marcante și profunde pe care le-ai trăit ca voluntar în acest proiect sau în oricare altul. (câteva rânduri)

Ar dura puțin cam mult să descriu experiențele care m-au marcat în aceste tabere, însă voi rezuma concluzia mai multor momente de același fel care m-au schimbat. Am învățat (deși știam acest lucru însă nu eram deplin convins) că atunci când faci parte dintr-un grup de voluntari, deci prieteni, este foarte important să nu dai dovadă de egoism sau mai rău, să înșeli încrederea celorlalți în situațiile limită, tensionate. Uneori trebuie să riști pentru prieteni, să îți pui convingerile în practică și să arăți cine ești cu adevărat...cu alte cuvinte să fii om și să nu „vinzi” pe ceilalți când situația devine grea. Voluntarii devin deseori prieteni și prietenii sunt familia pe care ți-o alegi singur, iar dacă nu lași un prieten la greu cu atât mai mult pe cineva apropiat – pe cineva din familie.

 

  1. Numește 3 lucruri sau abilități pe care le-ai învățat prin activitatea ta de voluntariat.

 

În cadrul acestui proiect mi-am dezvoltat abilitatea de a privi totul ca făcând parte dintr-un context mult mai larg. Orice problemă poate fi abordată din mai multe perspective si că nu poate fi rezolvată cu același mod de gândire cu care a fost creată; deci am învățat să ascult și părerile celorlalți.

Mi-am dezvoltat mult mai bine abilitatea de a socializa cu persoanele din jurul meu și de a lucra în echipă. Am învățat să nu tratez lucrurile cu superficialitate și că trebuie să depui mult efort dacă vrei ca un lucru să îți reușească.

Am dobândit o abilitate esențială care îmi este de folos mereu și anume -atenția- și puterea de concentrare asupra a ceea ce am de făcut.

 

  1. Numește 5 abilități pe care fiecare voluntar ar trebui să le aibă.

Aș spune că-i simplu să fii voluntar, dar e greu să fii simplu. Dintre multele abilități pe care trebuie să le dețină un voluntar cele mai importante ar fi: Responsabilitatea, implicare, devotament, onestitatea și capacitatea de a lucra în echipă (colaborare). Ca voluntar trebuie să fii înclinat spre a lucra cu orice tip de persoane pentru că vei întâlni o diversitate de caractere. Este necesar să fii punctual și să ai capacitatea de a respecta un program (al tău și al celorlalți). În același timp să poți fi destul de flexibil pentru situațiile care se pot ivi pe neprevăzute, deci să fii creativ. Trebuie să îți adaptezi în permanență modul de gandire diferitelor contexte în care te afli și să fii dornic tot timpul să înveți ceva nou.

 

  1. Ce te motivează?

Motivația vine ca sprijin pentru lipsa plăcerii atunci când faci un anumit lucru. Mie imi place, deci nu am nevoie neapărat de o motivație, dar ca să răspund totuși întrebării: respectul și dragostea ce o primesc din partea celorlalți ar fi pe primul loc, dar și bucuria de pe chipul copiilor și îmbrățisările sincere pline de căldură din partea lor care valorează...de fapt nu pot spune cât valorează; sunt neprețuite. Nimic altceva nu aștept în schimb!

 

  1. Compune un mesaj prin care să atragi la voluntariat. Sau un motto!

 

Nicolae Iorga spunea:„Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte!” Dar, pentru a se mișca ceva în jurul tău este necesar ca întâi de toate să te miști tu, iar la urma urmei nu contează cât de simplu e gestul pe care-l faci, contează cât suflet pui în ceea ce faci! 

 

 

                                                           Alin Fârtăeș, secretar al Redacției „Alpha”

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular