Festivalul Concurs de scurtmetraje ANCORA la cea de a II-a ediție

23 Mai 2017, în Colegiu, Noutăți, Proiecte

Sâmbătă, 20 mai 2017, la Muzeul Mitropolitan din Iași a avut loc festivitatea de premiere a celei de a II-a ediții a Festivalului Concurs de scurtmetraje ANCORA, competiție organizată de Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași. În cadrul competiției s-au premiat cele mai reușite creații artistice realizate de elevii și studenții amatori de film din Iași dar și din județele Neamț, Suceava și Botoșani.

            Evenimentul, ce s-a desfășurat în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan a debutat cu prezentarea scurtmetrajelor înscrise în concurs de către participanți, moment în care juriul festivalului a luat act de creația fiecărei echipe calificate în etapa finală a concursului. De asemenea, ca o încununare în cadrul programului, grupul vocal-instrumental ”Floralia” al Universității Nașionale de Arte ”George Enescu” din Iași, dirijat de doamna profesor Irina Zamfira Dănilă, a încântat publicul cu un repertoriu special ales din compozițiile lui Anton Pann.

            Anul acesta, juriul competiției a fost format din: domnișoara Oana Nechifor, redactor al Portalului ortodox Doxologia.ro al Arhiepiscopiei Iașilor, domnul Lucian Căldărescu, student al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași și membru al Asociației Studenților Francofoni din Iași – ASFI, domnișoara Cezara Damian, absolventă a Facultății de Teatru din Iași, domnul Dragoș Chelariu, absolvent de Conservator și student al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UAIC și domnișoara Roxana Prodan, membră a Ansamblului Folcloric ”Doina Carpaților” și studentă al Facultății de Teatru din cadrul UNAGE Iași.

            După vizionarea celor cinci creații de film calificate în festival, juriul s-a retras pentru stabilirea și întocmirea premiilor, deliberând și hotărând următorii câștigătorii concursului. Anul acesta, Marele Premiu al Festivalului alături de premiul pentru cea mai bună imagine a fost câștigat de către echipa Excalibur formată din domnii Costin Angelo, Proca Ovidiu și Cristian Fodor cu scurtmetrajul ”Povestea lui Barbu Lăutaru”. De asemenea, premiul special al juriului a revenit echipei Aleph a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, coordonată de domnul profesor Lucian Filip. Premiul pentru concept a revenit anul acesta echipei MoviEM al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, sub supravegherea doamnei profesor Săvescu Tamara. Totodată s-au acordat două mențiuni de onoare domnișoarei Adriana Gortolomei, din municipiul Suceava și echipei EVMEMO a Liceului „G. Roznovanu” din Roznov, județul Neamț, coordonată de pr. prof. Mihai Capșa-Togan.

            „Luând parte la cea de-a doua ediție a Festivalului ANCORA am descoperit oameni care sunt preocupați cu adevarat de tradiție, credință și muzică. Acest obiectiv a fost încă de la bun început implementat și în cadrul echipei Excalibur, fapt ce a dus la câștigarea celei de a doua ediție a competiției. Festivalul reprezintă o experiență unică de la an la an și asta ne-a determinat să fim prezenți și anul acesta cu scurtmetrajul ”Barbu Lăutaru”, care a fost primit și așteptat încă dinainte de proiecția acestuia în Muzeul Mitropolitan.  L-am găsit ca inspirație și model de viață pe Barbu Lăutaru, rob, lăutar și om vestit al țării noastre a cărui fir istoric a fost distorsionat  sau incomplet documentat pe mai multe pagini de internet.  ANCORA știe într-adevăr cum să te uimească pentru că anul acesta au fostinvitați pe cei de la Ansamblul de muzică Floralia , a căror melodii încantatoare  ne-au mișcat sufletul și trupul de bucurie. Le mulțumim pentru că ne-au acceptat în competiție și  totodată le îndatoram evoluția noastră de la prima ediție până în prezent.” a declarata domnul Ovidiu Proca din partea echipei Excalibur, câștigătorii acestei ediții.

            ”Suntem onorați dar și recunoscători tuturor prietenilor noștrii ce s-au înscris în cadrul Festivalului ANCORA, competiție ce a continuat și anul acesta. Țin să mulțumesc părintelui arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor pentru că ne-a sprijinit și ne-a ajutat pe tot parcursul acestui proiect cinamtografic. De asemenea, sunt recunoscător domnului director al Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași pentru tot efortul depus în derularea festivalului, le sunt recunoscător prietenilor și sponsorilor noștrii ce ne-au onorat cu prezența și ne-au oferit sprijin, dar țin să aduc mulțumiri comisiei Proiecte, comisia ce nu ne-a lăsat niciodată la greu și și-a sacrificat zile, nopți, drumuri, alături de mine pentru a duce la bun sfârșit cea de a doua ediție.” a relatat Flavius-Ștefan Popa, coorodnatorul comisiei Proiecte a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași

            La final, câștigătorii evenimentului au primit diplome și premii din partea organizatorilor, aceștia lansând provocarea competiției pentru anul viitor. Pentru mai multe detalii privind proiectul ANCORA vă invităm să accesați: www.facebook.com/festivalconcursancora.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular