Participanții Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” dezbat tema „Creştinismul în postcomunism (1989-2019): tranziţie - terapie - tendinţe”

17 Mai 2019, în Colegiu, Noutăți, Proiecte, Foto

La Iași se desfășoară în aceste zile cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”. Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Primăria Municipiului Iaşi, Complexul Mitropolitan Iaşi şi Colegiul „Sfântul Nicolae”. Ediţia de anul acesta a simpozionului este parte a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), proiect cultural-educativ organizat anual în perioada mai-iunie de Primăria Municipiului Iaşi și are ca temă „Creştinismul în postcomunism (1989-2019): tranziţie - terapie - tendinţe”, iar ca invitați experţi şi specialişti în domeniul istoriei şi teologiei, profesori renumiţi, reprezentanţi ai Bisericii, teologi, istorici, sociologi şi antropologi, preocupaţi în mod direct de viaţa Bisericii din perioada postcomunistă.

eschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” a avut loc miercuri seară în Sala „Chopin” a Ansamblului Palas Iaşi.

 

Cuvântul de deschidere i-a aparținut părintelui profesor universitar dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Sfinția sa a făcut precizări legate de tema simpozionului, precum și despre ceea ce se dorește a se transmite prin această manifestare: „Adesea auzim, în fel de fel de situații dar poate în mod special în Biserică, că noi am crescut și am fost educați în perioada comunistă. Ne lamentăm în acest mod; într-un fel dăm vina pe sistem, pe înaintași, pe respectiva perioadă, fără să facem ceva concret. A fost un sistem dăunător și slavă Domnului că s-a încheiat, dar ce rămâne de făcut sau ce avem noi de făcut de acum înainte? De asemenea, cred că este important de menționat și faptul că nu tot ceea ce a fost rău în comunism a avut ca urmare răul până la capăt. Românul are o vorbă: «tot răul spre bine». În toată istoria noastră bisericească, se afirmă că după primele patru secole de persecuții, Biserica a ieșit mai întărită. La fel, și perioada comunistă a scos la iveală din sânul poporului peste 2000 de mărturisitori, de martiri, de eroi ai credinței, iar în închisorile comuniste au apărut cele două lucrări esențiale, dar și grăitoare în acelați timp - «Jurnalul fericirii» și «Bucuriile suferinței». Deci și răul de atunci a avut sau trebuie să aibă un scop pedagogic din care trebuie să învățăm”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a evidențiat în cuvîntul său cîteva întrebări la care atât invitații simpozionului, dar și societatea în ansamblul său, ar trebui să încerce să dea un răspuns: „O întrebare se impune: A rămas atitudinea noastră post-decembristă în fidelitate absolută față de taina lui Hristos așa cum au cunoscut-o, au trăit-o și au mărturisit-o Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți din vremuri străvechi, până la cei din vremea noastră? S-a prelungit după `90 - cu nuanțele de rigoare - în viața noastră atitudinea Patriarhului Justinian, care în vremuri grele era deschis spre orice înțelegere cu cei din afara Bisericii, în afară de cea în materie de credință? Valuri de concepții religioase, din cele mai diverse, s-au revărsat în cascade timp de trei decenii asupra noastră. Au atins ele cumva esența trăirii și mărturisirii creștine adevărate? Dorința de a fi europeni deschiși, dezinvolți, civilizați, respectuoși, necrispați față de orice alteritate ne-a convins mai adânc de adevărul credinței noastre?”.

În continuare, a urmat dezbaterea publică intitulată „Comunismul. Câteva lecţii teologice”. Invitaţii dezbaterii au fost Teodor Baconschi, diplomat, scriitor şi teolog, Adrian Papahagi, conferenţiar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sever Voinescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche” şi Radu Preda (moderatorul întâlnirii), conferenţiar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi preşedinte al IICCMER.
„Simpozionul de anul acesta ne pune în față, ca și celălalte întâlniri de până acum, o paleta largă de comunicări. Partea minunată a ceea ce se întâmplă la Iași e faptul că avem voie să avem dubii, pentru că cine confundă teologia cu arta de a fi posedat de certitudini, după cum spunea Țuțea, nu știe ce e teologia. Teologia este știința de a-ți pune întrebări cum să fii mai aproape de Dumnezeu. Și atunci, într-adevăr, vezi ce înseamnă omul, te uiți în jur și vezi ce este creația, înțelegi care este sensul istoriei și care este pedagogia, adică ce ai de învățat ca unul care ai privilegiul acestei vieți în epoca în care Dumnezeu ți-a îngăduit să fii”, a subliniar Radu Preda.

Îndemn către elevii ieșeni: „Feriți-vă de gândirea instrumentată ideologic”

În contextul deţinerii de către oraşul Iaşi a titlului de „Capitala Tineretului din România 2019-2020”, ediţia din acest an a simpozionului s-a îndreptat şi către mediul liceal, în sensul că programul a inclus și o serie de întâlniri cu elevii unor licee de prestigiu de pe cuprinsul oraşului Iaşi. Astfel, în prima parte a zilei de 15 mai, o parte din invitaţii simpozionului au avut discuţii interactive cu elevii din patru instituţii de învăţământ preuniversitar, tematica acestor discuţii tratând lecţiile învăţate din comunism, precum şi provocările întâmpinate în postcomunism şi atitudinea corectă în faţa acestor provocări. Astfel, conf. univ. dr. Adrian Papahagi s-a aflat în mijlocul elevilor de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, pentru a discuta cu aceștia despre „Creștinismul în postcomunism”. Conf. univ. dr. Radu Preda le-a vorbit elevilor de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, precum si celor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași despre privarea de libertate a tinerilor din perioada comunistă și libertatea din cei 30 de ani de postcomunism, dar și despre sacrificiul generației anterioare datorită căruia noi ne putem bucura de libertate. Responsabilitatea cu care trebuie să ne raportăm la libertate, precum si identificarea unor metode de prevenire a „atentatelor” zilnice la libertatea noastră sunt alte subiecte ale întâlnirii. Domnul Teodor Baconschi le-a vorbit elevilor de la Colegiul „Mihai Eminescu” despre avantajele si provocările faptului de a fi liceean în prezent, în comparație cu ce presupunea acest lucru în urma cu 30-40 ani. „Vă îndemn să vă dezvoltați o disciplină a cititului, ca să vă puteți dezvolta o gândire critică, pe cont propriu. Feriți-vă de gândirea instrumentată ideologic”, i-a îndemnat Teodor Baconschi pe elevii prezenți la întâlnire.

Sesiuni de comunicări științifice

Joi, 16 mai, lucrările Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” au continuat în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași, unde au fost susținute prelegeri în cadrul a patru sesiuni.
Dimineața a debutat cu prelegerea susținută de conf. univ. dr. Radu Preda pe tema „Sinteză istorică a ultimilor 30 de ani (1989 - 2019)”. În continuare, sociologul Vasile Dâncu a adus în discuție aspecte referitoare la „Tranziție din perspectivă social-politică”. A urmat referatul susținut de conf. univ. dr. Adrian Nicolae Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cu subiectul „Tranziție religioasă în România postcomunistă - Legea cultelor din 2016”. Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza” din Iași a vorbit publicului prezent despre „Neomarxismul și noile forme ale secularizării”. Un alt referat a fost cel al lui Sever Voinescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche” și realizator de emisiune la Trinitas TV - „Cât de creștină este cultura românească de azi?”,  după care prof. univ. dr. Gheorghe Iacob de la Facultatea de Istorie din Iași a susținut prelegerea „România și integrarea europeană; perspectivă istorică”.
În cursul după-amiezii dr. Mirel Bănică, cercetător științific la Academia Română dinBucurești a prezentat referatul  cu titlul „Religie, modernitate, societate. Pelerinajul de la Iași, un răspuns spiritual și comunitar”, iar prof. univ. dr. Adrian Opre de la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca a abordat tema „Reminscențe ale imperatativelor totalitare: tămăduire prin îngemănarea psihoterapiei cu practicile religioase creștine”. Ultimele două prelegeri au fost cele ale pr. conf. univ. dr. Dan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași - „Vindecare prin reîntoarcerea la Tradiție (Pr. Dumitru Stăniloae)” și  pr. Răzvan Ionescu din Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională, Paris - „Vindecare duhovnicească. Terapia libertății”.

Astăzi, 17 mai, vor fi prezentate noi prelegeri în cadrul a două sesiuni, tot în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași, începând de la ora 09:00. Prima dintre prelegeri va fi cea a Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor , intitulată „Biserica și semnele vremii. Între norma Tradiției și consecvența realismului pastoral”. (Tudorel Rusu)

 

Sursa: www.doxologia.ro

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular