Question Mark - Invitat: Prof. Lect. Dr. Constantin Iulian-Damian

28 Februarie 2017, în Colegiu, Noutăți, Proiecte, Video

            Redacția „Alpha” a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași a inițiat proiectul intitulat „Question Mark” .Tinerețea este vârsta întrebărilor și a căutărilor, iar mulți tineri au nelămurii cu privire la ceea ce reprezintă activitatea Bisericii, a doctrinei și învățăturilor ei , și modul cum se raportează aceasta la societate.

            Prin „Question Mark” încercăm să răspundem unor întrebări ce vizează tânara generație prin invitații pe care-i avem, și pe care-i vom avea, majoritatea fiind profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Acest proiect se va extinde, iar pe viitor vom invita oameni de seamă și din rândul altor domenii. Teologia ca știință a sufletului nu poate sta despărțită de celelalte discipline, iar tinerii din ziua de azi au nevoie de susținere și de răspunsuri într-o societate în continuă schimbare. De la cine să-și ia răspunsurile tinerii dacă nu de la oamenii de cultură, de la oamenii Bisericii, de la oamenii capabili?

            La primul interviu l-am avut invitat pe domnul Prof. Lect. Dr. Contantin Iulian-Damian, titular la catedra de „Istoria și Filosofia Religiilor” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Dumnealui este licențiat și doctor în Teologie (distincţia Magna cum laude), are un Master Teologie biblică şi sistematică, Master Antropologie culturală şi etnologie, și studii de specializare la Konstanz, Germania.

            Acesta a răspuns la diverse întrebări precum:

Care credeți că sunt cauzele indiferentismului  și relativismului religios în rândul tinerilor?”

 „Ce atitudine propuneți pentru un credincios ortodox, în contextul plurireligios și multicultural de astăzi?”

 „Ce înseamnă din punct de vedere sociologic voluntariatul și implicarea în activitățile sociale?”

„Ce rol credeți că are educația non-formală în viața unui student de astăzi?

            La întrebarea: „De ce ați ales să studiați fenomenul religios mai exact „Istoria și Filosofia Religiilor”?, invitatul nostru  ne-a răspuns că „a cunoaște religia unor oameni din diverse timpuri și diverse locuri înseamnă a cunoaște sufletul acelor oameni”, acesta fiind un prim imbold în a studia și aprofunda „Istoria și Filosofia Religiilor”.

            Mulțumim foarte mult domnului profesor pentru disponibilitatea și timpul acordat. Mulțumim de asemenea lui Adrian Sârbu, student în anul al III-lea, secția Pastorală, în cadrul aceleiași facultăți de teologie, pentru ajutorul dat în montarea și editarea interviului, și nu în ultimul rând părintelui Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier pe sectorul de învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru acordul dat.

Vladimir Cârlan - coordonator al Redacției „Alpha” din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași.

 

 

 

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular