Scriptura - Remediu pentru societatea contemporană

8 Aprilie 2016, în Colegiu, Noutăți, Proiecte

 

Pe data de 6 aprilie începând cu orele 18:00, a avut loc  conferința „Scriptura – Remediu pentru societatea contemporană” la Colegiul „Sfântul Nicolae” în Sala Festivă. Tema tratată a fost actualitatea și utilitatea Bibliei în viața creștinului, într-o societate tot mai secularizată și îndepărtată de tot ce înseamnă sacru și spiritual. Poate oferi Biblia răspunsuri la problemele modernității, poate ea vindeca bolile sufletești ale omului secolului 21? Acestea au fost doar câteva din multele întrebări exprimate la această conferință din partea celor prezenți. Invitatul acestui eveniment a fost Pr. Dr. Lect. Paul Cezar Hârlăoanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sexualitatea și manipularea maselor prin dezinformare au fost două subteme care  au fost dezbătute și explicate de către părintele profesor, de asemenea au fost demontate unele mituri sau concepții greșite cu privirea la acestea.

Tinerii din ziua de azi, în care sexualitatea e mai pervertită și mai afișată public ca niciodată sunt din păcate dezinformați și manipulați de anumite grupări de oameni, de mass-media, de influențele occidentale și de secularizare. Relațiile trupești între tineri înainte de căsătorie au devenit ceva normal, ceea ce nu este moral și nici firesc. Nu înseamnă că Biserica condamnă sexualitatea, nicidecum, ci relațiile intime înainte de căsătorie. Doar în mediul conjugal, prin cadrul Tainei Cununiei actul fizic este binecuvântat de Dumnezeu. Sfânta Scriptură conține o carte dedicată exclusiv relației de iubire autentică între un bărbat și aleasa inimii lui : „Cântarea Cântărilor”. Protopărinților noștri, Adam și Eva, Dumnezeu le-a poruncit să crească și să se înmulțească, iar Scriptura nicăieri nu condamnă sexualitatea, ci o incurajează sub acoperișul căsătoriei.

De asemenea a fost combătută celebra zicală : „Crede și nu cerceta” pusă în cârca religiei creștine. Această sintagmă nu se regăsește nicăieri în Scriptură, și din păcate a intrat adânc în conștiința poporului, ducând la dezinformare. O dovadă clară de manipulare, dezinformare și instigare a tinerei generații împotriva Bisericii a fost nefericitul accident de la Colectiv. Textul revelat îndeamnă la credință autentică și la cercetare, bine întemeiată, nu la credință oarbă, nu la ignoranță sau formalism. Hristos ne spune „cercetați Scripturile, căci în ele aveți viață veșnică”. Sfântul Apostol Pavel zice către Timotei că Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare. Pentru a ne considera cu adevărat creștini autentici trebuie să avem în vedere Sfânta Tradiție a Bisericii, cu Tainele și slujbele ei, de asemenea și Scriptura cu învățăturile cuprinse în ea.

Sperăm că această conferință și-a atins scopul, acela de a insufla celor care au fost prezenți apropierea de Biserică, de a oferi răspunsurile la temele discutate și citirea Sfintei Scripturi. Mulțumim părintelui profesor Paul Cezar Hârlăoanu pentru că ne-a onorat cu prezența și totodată celor care au binevoit să participe și să învețe ceva nou.  Mulțumim și Redacției „Alpha” din cadrul Colegiului pentru organizarea acestei conferințe.

 

Vladimir Cârlan - Coordonator al Redacției Alpha

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular