Colegiul Sfântul Nicolae prin Asociația MIRA susține candidatura orașului Iași la titlul de „Capitala Tineretului din România” 2018-2019

27 Iulie 2017

 

 

 

            Iașul devine oraș-candidat în cadrul competiției pentru titlul Capitala Tineretului din România, în baza unei aplicații elaborate de un Grup de Lucru format din 34 de organizații non-guvernamentale de tineret, inițiativa fiind dezvoltată cu susținerea Primăriei Municipiului Iași. Dosarul a fost validat în data de 17 iulie 2017 de către Guvernanța programului Capitala Tineretului din România, iar în data de 24 iulie 2017 a fost publicată lista finală cu orașele intrate în concurs: Iași, Baia Mare, Alba Iulia, Galați, Ploiești, Satu Mare și Suceava.

            Astfel, Iașul este cu un pas mai aproape de câștigarea premiului de 350.000 de lei, destinat cofinanțării proiectelor depuse de ONGT-uri, în cadrul Concursului Anual de Proiecte organizat de Primăria Municipiului Iași, în baza fondului pentru activități de tineret. De asemenea, premiul va asigura costurile de gestionare a programului, oferind oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private.

            „Este un moment  potrivit și necesar pentru comunitatea ieșeană. Mișcarea lărgită de tineret trebuie să se coalizeze, să stea tot mai des la masă cu administrația publică pentru a mișca, împreună, proiecte esențiale pentru tineri și, implicit, pentru oraș. Avem încredere în șansa noastră și sperăm să devenim un exemplu de urmat în privința implicării tinerilor în comunitate.”, a declarat domnul Mircea MERIACRI, Coordonator al Grupului de Lucru IAȘI - Capitala Tineretului din România.

            Totodată, domnul Bogdan Crucianu, Consilier Local în cadrul Primăriei Municipiului Iași, spune despre inițiativă că Iașul merită statutul de Capitală a Tineretului, în special datorită zecilor de mii de studenți și elevi care învață în oraș. „Suntem al doilea centru universitar din România, după București, și cred că trebuie să le oferim tinerilor care învață în Iași, și nu doar lor, posibilitatea de a iniția proiecte comunitare, în colaborare cu administrația locală. Tinerii sunt un brand al Iașului și nu vorbesc aici doar despre studenți, ci și de elevii care învață înmunicipiul Iași. Să nu uităm că educația și cultura sunt atuurile cele mai importante ale acestui oraș, iar munca noastră, a celor din administrația locală, este de a oferi cele mai bune condiții și cele mai frumoase proiecte care să se adreseze acestor tineri minunați. Sunt sigur că Iașul va fi Capitala Tineretului din România, iar împreună cu Primăria Municipiului Iași să putem face proiecte reprezentative pentru toți tinerii din România”.

 

CONTACT

Mircea MERIACRI

Coordonator al Grupului de Lucru IAȘI-Capitala Tineretului din România
Director Colegiul Sfântul Nicolae

0741.743.078, mircea.meriacri@gmail.com

 

Dorina ȚICU

Biroul Relații cu Societatea Civilă al Primăriei Municipiului Iași

0723.168.486, ticudorina@yahoo.com

 

Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital  - www.europeanyouthcapital.org), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. 

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de  concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Primul oraș din România care poartă titlul de Capitala Tineretului din România este Timișoara, care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016 - 1 mai 2017. Mai mult, ediția din 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.