Activitate misionară a Voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae” în Parohia Oituz

4 Decembrie 2017, în Comisii, Misionar, Noutăți

Pornim de dimineață la drum. Vremea ploioasă de afară și frigul ne izbesc fără milă de cum ieșim din cămin. Totuși nu suntem descurajați nici măcar de timpul și distanța mare pe care o avem de străbătut, căci drumul până la Oituz măsoară aproape 200 de km și durează în jur de trei ore. Însă până și drumul pe semiîntuneric ne apare plin de un fior sfânt la gândul că astăzi este ziua cea mare a țării și noi ieșim în întâmpinarea celor care ne-au dat de un veac bucuria de a umbla cu fruntea senină într-o Românie pe care românul a numit-o cum i-a fost lui mai drag, „dodoloață”.

Ajungem la impunătoarea biserică din piatră ce se află lângă monumentul închinat celor 18 600 de eroi ce au format în vara lui 1917 „a treia poartă de fier” în calea dușmanilor ce doreau și cea din urmă bucată din țară, Moldova. Aici suntem primiți cu dragoste de cei doi preoți, pr. Simion Purice și pr. Bogdan-Ionel Piștea, împreună cu care ne-am bucurat de Sf. Liturghie săvârșită cu prilejul acestei zile mari pentru noi toți.

Slujba de Te Deum a avut loc dinaintea monumentului eroilor după care, împreună cu toată comunitatea și cu reprezentanții administrativi ai localității, am depus fiecare câte o coroană de flori roșii ca sângele de român și albe ca sufletele lor. Apoi, cu mic cu mare, am cântat mai multe imne, aducând cununi de lauri, dar și „lacrime și flori” celor care s-au jertfit pentru noi și pentru Patrie.

În partea a doua a zilei, am poposit la Așezământul social-filantropic „Sfântul Ștefan cel Mare” din comuna Hârja, care are în plasament 105 bătrâni și este centru de zi pentru 25 de copii. Am fost întâmpinați cu un zâmbet cald de preotul Ilarion Mata, cel care se îngrijește îndeaproape de toți locatarii așezământului, atât de cele materiale, cât mai ales de cele spirituale ale lor.După o scurtă prezentare a locului, am intrat cu gândul de a-i bucura pe copii, cărora le-am pregătit planșe cu îngeri și soldați, dar și cântece patriotice și colinde acompaniate de o chitară, căci nu știm dacă vom avea bucuria de a fi din nou cu ei de Crăciun. Însă nu am putut pleca fără a-i colindă și pe cei 105 bătrâni între care și un veteran de război, domnul Nicolae Rogoz, care a luptat împreună cu cei 18 600 de eroi în defileul Oituzului. Bucuria și mulțumirea sufletească am luat-o din ochii umezi ai bătrânilor, bucuroși că mai sunt oameni care își aduc aminte de ei, dar și din zâmbetele copiilor, cărora le-am împărțit mici daruri.

La insistența noastră, părinții parohiei Grozești-Oituz ne-au lăsat un gând de rămas-bun, alături de un album,închinat celor 100 de ani ce au trecut, rodul muncii lor.

„Privind în ansamblu desfășurarea evenimentelor de la Oituz din ziua de 1 Decembrie 2017, văzute nu doar ca aniversare a României ce se apropie de Marele Centenar, ci și ca încheiere a omagiului adus jertfei martirice a celor peste 18.600 de eroi ce se odihnesc în Cimitirul dedicat Reîntregirii Neamului din curtea bisericii Parohiei Grozești-Oituz, ne vin înaintea ochilor chipurile copiilor prezenți, înveșmântați în straie populare, îmbujorați și dornici de a cânta la căpătâiul celor cărora le datorează totul. Prezența tinerilor teologi de la Colegiul Sfântul Nicolae din Iași a venit ca o binecuvântare pentru comunitatea oituzeană, dar și ca o întărire a faptului că viitorul țării noastre depinde covârșitor de relația pe care societatea o are cu temeiurile istorice ale rădăcinilor sale. Îndemnăm la anamneză, la trăire autentică a sinergiei indisolubile dintre ortodoxie si românism, după cuvintele Părintelui Dumitru Stăniloae.”

Privind întinsul defileului și cursul râului Oituz văd rândurile ostașilor români cu inimi viteze respingând pe dușmani și strigând răspuns cotropitorilor, atât cu armele, dar și cu glasuri hotărâte:

„Pe aici nu se trece! Trăiască România Mare!”

 Teodor Pascariu

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular