La mulți ani, Mihai Eminescu!

15 Ianuarie 2015, în Cultural, Noutăți

Se întâmplă ca anul acesta să se împlinească 165 de ani de la nașterea celui ce a fost unul din cei mai mari scriitori români, Mihai Eminescu.

15 ianuarie.

            Se întâmplă ca anul acesta să se împlinească 165 de ani de la nașterea celui ce a fost unul din cei mai mari scriitori români, Mihai Eminescu. Întreaga sa operă constituie un tezaur încă viu și de neegalat. Nu întâmplător Nicolae Iorga îl numește pe Eminescu „ zeul tânăr care căzuse, fulgerat, din Olimpul luminos cu flori albe de cireș, mirezme de tei, blonde chipuri iubitoare și ochi albaștri de lacrimi, cu fantasme măreșe de voinici pururea biruitori” și „steaua noastră”, fiind conștient încă din școala generală de geniul poetului botoșănean și de noutatea, originalitatea și fluiditatea caracteristică operelor sale, originalitate primită reticent la început de mediul scriitoricesc, dar confirmată ulterior de către public, adevăratul critic literar sincer și evaluator obiectiv.

             Astăzi este momentul în care ne aducem cu toții aminte de el, de cine a fost și de ce a scris, pentru ca apoi, pe 16 ale lunii să uităm să mai citim măcar câte un vers rătăcit pe vreo coală, preferând să răsfoim alte „convorbiri literare”, unele actuale. Să ne aducem aminte în fiecare zi de opera „poetului nepereche” al literaturii noastre, nu prin manifestări, nu prin comunicate, ci prin ceea ce el a făcut pentru noi, ceea ce el a prețuit cel mai mult, opera sa. 

sursa foto: http://cultural.bzi.ro/teiul-lui-eminescu-urmas-al-codrului-de-la-copou-...

Bogdan Napa, coordonator Comisia Culturală

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular