Dialoguri la țintă. Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

1 Iunie 2017

Înainte ca lumea să îți spună

cine ar trebui să fii

 

 A vorbi tinerilor este mereu o provocare pentru puterea pe care o are cuvântul. „Dialoguri la țintă” este proiectul prin care Colegiul Sfântul Nicolae creează o punte de legătură între tineri liceeni din Iași și Biserică prin discuții deschise în cadrul orei de religie. Părintele Paul Cezar Hârlăoanu a răspuns provocării de săptămâna aceasta intrând în dialog cu elevii clasei a 10-a D de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Libertatea este darul iubirii lui Dumnezeu pentru creația sa, dar pentru om cel mai mare dar a rămas și cel mai mare paradox. Dumnezeu se face „neputincios” înaintea voinței omenești, iar omul nu știe că singurul răspuns potrivit este iubirea. Gândirea simplistă a societății de astăzi îi pune în dificultate pe tineri atunci când trebuie să facă distincția între libertate și libertinaj. Tinerii vor să Îl înțeleagă pe Dumnezeu precum este, și nu cum le este prezentat. În mod contrar, gândirea simplă a vârstei la care se află, încă neprinsă în capcanele lumii, le spune că de Dumnezeu nu ne putem apropia oricum, ci cu inimă sinceră și din iubire, ca niște fii iubiți ai Săi. Omul lipsit de chipul frumos al dumnezeirii vine la Creatorul său ca să îl mai zidească o dată, să îi dăruiască din nou chipul slavei Lui. Poate fără a cunoaște istoria convertirilor din Evanghelie, tinerii intuiesc care este primul pas al intrării în relație cu Dumnezeu: aducerea sinelui înaintea Lui. „Doar după ce omul s-a identificat cu sine și cu Hristos poate spune că L-a cunoscut pe Dumnezeu”, explică Părintele Cezar Hârlăoanu.

Drumul către sine și mai departe se intersectează cu planul social, iar omul nu este numai suflet, ci și trup, așa că a fost adusă în discuție problema vestimentației și a conduitei care i se cere tânărului atunci când pășește în biserică.  Există libertate de alegere și în această privință, având în vedere faptul că haina sufletului este cea care contează cu adevărat. Tinerii tolerează puține argumente în favoarea regulilor, iar unul dintre ele este evitarea haosului care s-ar putea naște din libertate și indiferență.

Invitația pentru o nouă întâlnire a venit chiar din partea elevilor, fiind dorită și de către Pr. Lect. Dr. Paul Cezar Hârlăoanu pentru care întâlnirea cu elevii este un moment de întoarcere în trecut, la vârsta marilor întrebări. De asemenea, Doamna Profesor Alexandra Budu consideră necesară această activitate pentru ca spusele profesorului de religie să fie confirmate și întărite de către preot în fața elevilor și pentru a crea o legătură între mediul preuniversitar și cel universitar.

 

 

Alina-Manuela Anghelache

Colegiul „Sfântul Nicolae”