Două noi ediții ale proiectului „Dialoguri la țintă”

27 Martie 2018

Două noi ediții ale proiectului „Dialoguri la țintă”

 

Marți, 20 martie, s-a desfășurat o nouă ediție a proiectului „Dialoguri la țintă”, aparținând Comisiei Misionare a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași. Întâlnirea a avut loc la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, avându-l ca invitat pe părintele profesor Cezar Hârlăoanu, lector doctor în Teologie Biblică în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași.

Discuția a avut loc cu elevii clasei a XI-a E, în prezența doamnei profesor de religie Negură Nicoleta. Tema discutată a fost una destul de complexă, anume „Spiritualitatea de factură ortodoxă în viziunea contemporaneintății”, însă a abordat puncte delicate și de mare actualitate, mai ales pentru elevii care se pregătesc pentru trecerea către un nou nivel, cel al maturității. Părintele a deschis întâlnirea prezentând câteva relații pe care orice tânăr ar trebui să le dezvolte, anume, relația lor față de Dumnezeu, această strânsă legătură dintre Dumnezeu și om, comuniunea liberă dintre Dumnezeu și om, și, totodată, relația tinerilor cu Biserica. Discuția a continuat în jurul subiectului „Pasiunea omului față de Dumnezeu”, mai apoi, trecând la o discuție de altă natură, cea legată de viața de familie și respectul bărbatului față de femeie și viceversa. Întrevederea s-a încheiat cu o tema destul de controversată, cea a libertății, cel mai de preț dar al lui Dumnezeu și, totodată, o responsabilitate a omului. Voința liberă și conștiința fac parte din „zestrea” sufletească cea mai de seamă a omului, ele fiind chipul lui Dumnezeu în om.

Adresăm mulțumiri părintelui profesor Cezar Hârlăoanu pentru răspunsul prompt la invitația de a vorbi în fața elevilor, și, totodată, mulțumim doamnei profesor Negură Nicoleta și conducerii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” pentru colaborare și pentru deschiderea față de inițiativa proiectului.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, joi, 22 martie, un grup de trei membri ai Comisiei, au fost prezenți la Liceul Dimitrie Cantemir, alături de părintele protosinghel Nathanael Neacșu, profesor de Dogmatică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a răspuns pozitiv invitației noastre.

            Întâlnirea a fost asistată de doamna Anabel Sava, profesor de religie la cele două clase de a XI a la care s-a desfășurat activitatea. Tema pusă în discuție s-a intitulat „Interculturalitate și discernământ”, o temă de actualitate și cu posibilitatea de a ridica multe întrebări și probleme.

Discuțiile care au avut loc pe parcursul întâlnirii nu s-au rezumat doar la tema aleasă, curiozitățile tinerilor fiind foarte profunde și diverse, identificându-se cu gândul avut de invitatul nostru atunci când a acceptat colaborarea și anume „de a ajuta tinerii, elevii să se cunoască”. Astfel, întâlnirea nu a fost lipsită de dialog, elevii fiind preocupați de probleme precum existența umană, conștiința, parcursul sufletului după moarte precum și formele sub care îl pot întâlni pe Dumnezeu. Elevii s-au arătat încântați de participarea la o altfel de oră de religie.

            Se cuvine să mulțumim părintelui Nathanael Neacșu pentru disponibilitate și deschiderea de care a dat dovadă referitor la proiectul nostru, doamnei Anabel Sava și conducerii Liceului Dimitrie Cantemir pentru colaborare și primire.

 

Georgiana Croitoriu și Tony Ancuță