Training „ Duhovnic și ucenic”

29 Mai 2016, în Educativă, Noutăți

Vineri, 27 mai, Comisia Educativă a organizat un nou training dedicat membrilor Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași. De această dată, tematica training-ului a abordat relația dintre duhovnic și ucenic. De asemena, acesta a fost ultimul training desfășurat în anul universitar 2015-2016 venind ca o încununare. Pe parcursul anului membrii Colegiului au mai participat la următoarele ateliere:  Analiză Tranzacțională, Inteligențe multiple și Scris Academic.

 

Activitatea s-a desfășurat pe parcursul întregii zile la Școala „Varlaam Mitropolitul”, sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Damaschin de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Studenții împreună cu părintele coordonator au abordat diferite subiecte în cadrul workshop-ului. Astfel, s-au purtat discuții despre: cum trebuie ales un duhovnic, păcat, momentul când trebuie să ne spovedim, cum trebuie făcută Taina Sfintei Spovedanii, îndatoriile fiilor duhovnicești față de duhovnicii lor.

 

În urma activității am reușit să culegem câteva gânduri, cu privire la activitatea desfășuartă:

Într-un timp în care individualismul și indiferența față de aproapele sunt, parcă, mai accentuate ca niciodată, relația duhovnicească dintre părintele duhovnic și ucenic vin ca o soluție și un medicament în a trata aceste „plăgi” ale societății de astăzi. „Plăgi” care nu fac altceva decât să producă un dezechilibru spiritual, psihologic și social al omului contemporan, ducându-l la boală, depresie și chiar la o moarte prematură. Tema training-ului la care ne-a invitat astăzi Părintele Arhimandrit Damaschin de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost, așadar, foarte bine ales în acest context cotidian, răspunzând nevoilor stringente pe care societatea le are și le cere de la slujitorii Bisericii „de astăzi și de mâine”. Astfel, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că prin slujitorii săi devotați, în acest caz prin părintele Damaschin, ne-a luminat cu privire la multe aspecte importante din cadrul relației autentic- ortodoxă a părintelui duhovnicesc și a ucenicului său. Am înțeles odată-n plus că această legătură duhovnicească este baza și temelia tainică a societății creștine drept- slăvitoare și numai așa Biserica și membrii ei rezistă peste veacuri cu ajutorul lui Dumnezeu așa cum a rezistat și până acum răzbătând prin toate încercările și ispitele fiecărui veac, având astăzi mai bine de două mii de ani de experiență a legăturii întreit- strânse a Părintelui Ceresc cu părintele duhovnicesc și cu cel ce vine la sfânta mărturisire cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste. Sărut mâna, părinte!, ne-a declarat Cristi Hurjui.

 

A fost un training frumos pot spune chiar atins la încărcătură maxima un training duhovnicesc care a atins inimile fiecarui participant si sper sa ne ajute mult pe calea mîntuirii si pe drumul crucii acestei vieții !, ne-a declarat Apetrii Iulian.

 

                                 

                                           Alin Fârtăeș, secretar al Redacției „Alpha”

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular