EXPOZIŢIA MUZEULUI ETNOGRAFIC ALEPH LA COLEGIUL SFÂNTUL NICOLAE

8 Aprilie 2017

EXPOZIŢIA MUZEULUI ETNOGRAFIC ALEPH

LA COLEGIUL SFÂNTUL NICOLAE

            Cuvântul marelui Lucian Blaga „Veşnicia s-a născut la sat” a reuşit să sădească în inima membrilor Reţelei de Cluburi Aleph de la Seminarul Teologic din Iaşi o dragoste cum tot mai rar vedem la tânăra generaţie: dragostea de vechi, de autentic, de tradiţional. De aceea, dorind să împărtăşească şi altora din lucrul ce lor le fericeşte inima, la îndemnul preşedintelui general Aleph, Gabriel-Andrei Gherasă şi cu susţinerea Părintelui Director Dragoş Bahrim şi a Domnului Director Valentin Ţoc, au realizat un proiect unic în ţara noastră: un muzeu etnografic volant, care să calce pragul aşezămintelor teologice moldave şi care să aducă în atenţia tinerei generaţii valori peste care tinde să cadă negura uitării.

            Expoziţia, ce reuneşte unelte, ustensile, obiecte de port popular şi de interior tradiţional ţărănesc cu vechimi considerabile, a fost vernisată la Colegiul Sfântul Nicolae luni, 3 aprilie 2017, unde va poposi până în data de 22 aprilie, răstimp în care va încerca să insufle vizitatorilor dragostea de frumos şi autentic. Vernisajul, ce s-a dovedit a fi un regal al tradiţiei româneşti, s-a bucurat de prezenţa a câtorva suflete dragi care au susţinut şi încurajat acest frumos demers: domnul director Valentin Ţoc, cel care a încurajat acest lăudabil demers, clubul Aleph al Seminarului Teologic „Veniamin Costchi” şi Grupul Vocal Doruleţul al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoşani care, alături de pr Teodor Cenuşă şi doamna preoteasă Iustina Irimia-Cenuşă, au devenit ei însuşi muzee vii ale tradiţiei şi folclorului nostru. Inivitatul de onoare, doamna entograf Angela-Paveliuc Olaru, fost director al Muzeului Etnografic al Moldovei şi mare cercetător al portului românesc, autor a numeroase volume de etnografie, a amintit, în cuvântul domniei sale, despre valoarea acestui tezaur „Întâi de toate vreau să felicit această îniţiativă a acestui minunat tânăr, ce în ciuda vârstei sale fragede, face multe pentru valorile acestui neam. Vreau, mai apoi, să vă sădesc în inimă mândria acestei zestre pe care o avem: oriunde am cutreierat lumea, la simpozioane şi colocvii internaţionale, am fost apreciaţi şi chiar invidiaţi pentru ceea ce avem. Întotdeauna, atunci când priveau piese ca cele pe care le aveţi în faţă, rămâneau uimiţi! ”

            Nu este pentru prima dată când Aleph Iaşi, aluatul cel bun care dospeşte toată frământătura, aduce în faţa elevilor seminarişti tradiţia şi dragostea de port popular, în anul 2016 desfăşurându-se numeroase manifestări cu iz popular: ateliere de cusut ie şi mărţişoare tradiţionale, lecţii de etnografie şi prima ediţie a Zilei Universale a Iei. Anul acesta însă a dus la împlinirea unui proiect la care au contribuit toţi membrii Aleph de la Seminar, după cum ne-a relatat preşedintele şi iniţiatorul acestui proiect, Gabriel Gherasă: „Acest proiect, ce s-a dovedit a fi unic în România, este proiectul de suflet al nostru, o iniţiativă pentru care s-a muncit mult, pentru care s-a jertfit mult timp şi în care am investit extrem de multă dragoste, lucru pentru care sunt dator să mulţumesc tuturor. Mulţumesc, mai apoi Părintelui Arhimandrit Hrisostom Rădăşanu pentru continua sa susţinere şi purtare de grijă, domnului director pentru ajutor, doamnei Angela Paveliuc-Olaru pentru civntele frumoase şi încurajări dar şi tuturor celor care, prin cânt ori prezenţă, au desăvârşit această seară!”

            Din Iaşi, expoziţia va poposi, începând cu luna mai, la Galaţi, unde alături de Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” va sâdi in inimile altor tineri dragostea de autentic!