În perioada 15-17 aprilie, corul ,,Aleph" al Colegiului ,,Sfântul Nicolae" din Iași, a participat la Festivalul-Concurs ,,Eu sunt acolo unde blagoslovești!" , care a avut loc în orașul ucranian, Ternopol. Acest festival se află la a IV a ediție, în cadrul edițiilor anterioare au mai participat corul ,,Ihos" din cadrul Colegiului Național de Artă ,,Octav Băncilă" și formația corală ,,Nectarius" de la Biserica ,,Sfântul Nectarie din Iași. Pe lângă corul Aleph din România, au mai participat coruri din : Nigeria, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.
,,Membrii formației deși tineri au arătat prin comportamentul lor multă înțelepciune, înțelegere, prietenie și respect. Mie îmi placea să le zic copii cuminți și iubitori de tot ce frumos, care îl poartă necontenit pe Mântuitorul Iisus Hristos în suflet. Acesta este o calitate de apreciat si demnă de a fi luată drept exemplu. La evenimentul cultural au fost este 80 de persoane venite din strainatate si alte 500 din Ucraina. Formațiile corale venite din : Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Ningeria și România au fost apreciați de spectatorii întregului oras. În ziua de 17 Aprilie tot orasul a participat la evenimentul : ,,Drumul Crucii", dedicat celor 100 de persoane împușcate în timpul tulburărilor conflictuale din orasul Kiev. Acolo și-au jertfit viata mulți tineri printre care și 6 din orașul Ternopol. Am observat deasemeni la sfârșitul Sfintei Liturghii mirenii cântă o rugaciune specială dedicata Ucrainei. Este deosebit să asculți și să simți vibrația acestor rugaciuni. Situația din Ucraina îi unește mai mult în rugăciune dovedind cât de mult își iubesc țara. " ne-a declarat, dna Nina Munteanu, profesor de vioară în cadrul Colegiului Național de Artă ,,Octav Băncilă" și care a făcut parte din juriul Festivalului din partea României.
,,În ceea ce mă privește, mi-a plăcut cum au cântat toate corurile participante. Au fost și cântări interpretate în alte limbi, ceea ce arată că nu e necesar să cunoști fiecare limbă, ci trebuie doar să simți cu sufletul cântarea. Cel mai mult mi-a plăcut, însă, corul din România. Nu-mi pot justifica acest sentiment cu vreun fapt anume, ci spun doar ceea ce am simțit. Corurile bărbătești au în ele o putere care te ridică până la ceruri, iar vocile lor au fost extraordinare. Cu toții au voci diferite, unii față de alții, dar se întâmplă un lucru minunat atunci când toate se întâlnesc și se aude un singur suflet, un singur gând, o singură inimă a corului. Pentru a putea fi parte a acestui festival, trebuie să cuprinzi toată atmosfera încărcată de lumină, bunătate și ,mai ales, muzică. Totodată, festivalul ne ajută să facem o introspecție asupra rolului fiecăruia în această viață. " ne-a declarant dra Natalocha Spylyk, ceea care a fost delegată Festivalului pentru a însoți corul Aleph în perioada șederii acestuia în Ternopol.
,,Vizita pe care am avut onoarea de a o efectua în Ucraina, la sfârșitul săptămânii trecute, ne-a introdus într-o realitate „altfel”, a vremurilor noastre. „Altfel”, pentru că, noi toți, suntem obișnuiți să avem libertate, prosperitate și confort zi de zi, ne mai realizând faptul că acestea toate sunt daruri de la Dumnezeu și ele mai pot fi și retrase de la noi. Astfel, când am ajuns în acestă țară, la prima vedere nimic nu părea să vorbească despre faptul că undeva într-un colț al acesteia, este și o zonă de conflict. Însă, cu toate că ospitalitatea gazdelor noastre a fost una exemplară, în următoarele zile am început să resimțim și noi și să trăim câte puțin din durerea și tristețea mută a unui popor căruia, pe neașteptate și pe nesimțite, îi dispar tinerii, care ori sunt încadrați în armată, ori părăsesc țara căutându-și libertatea. Aceste lucruri le-am conștientizat noi în timpul procesiunii de duminică: ,,Drumul Crucii”, la care a participat un număr impresionant de oameni, într-o profundă tăcere, iar momentul de reculegere și de rugăciune din piața cea mare, pentru victimele recente ale orașului Ternopol, ne-a emoționat profund și nu a rezistat nici unul dintre noi fără să verse o lacrimă sau măcar să i se umezească ochii. A fost cu adevărat unul dintre momentele pe care rar ți-e dat să le trăiești în această viață, un moment de regăsire și consider că nu întâplător ne-am aflat și noi acolo, căci poate aveam și noi nevoie de un astfel de moment. Încă un loc în care am trăit emoții profunde, a fost Marea Lavră a Poceaevului, unde ne-am închinat la Sfânții Cuvioși Iov și Amfilohie. Iar în așteparea nerăbdătoare de a intra pentru câteva momente în peștera mică unde s-a nevoit Sfântul Iov timp de 40 de ani, am cântat împreună cântări ale Postului Mare. La auzul cântărilor noastre, oamenii care stăteau la rând, au simțit parcă faptul că le suntem aproape în rugăciunea lor pentru pace și cu lacrimi în ochi ne priveau și parcă privirea aceea nu ne mai lăsa să plecăm. În cele din urmă cu toții ne-au cântat: „Mulți ani trăiască!” și chiar dacă am părăsit Poceaevul, ceva din inima noastră a rămas în rugăciune acolo. Am revenit în țară și suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru această experiență pe care noi, Corul Aleph, al Colegiului Sfântul Nicolae, am avut-o în Ucraina. Ne-am întors acasă și fiecare și-a reluat activitățile sale cotidiene, dar cu toții ne-am întors mai conștienți, mai uniți și mai responsabili de acele daruri pe care le primim zilnic de la Dumnezeu și pe care nu prea le mai sesizăm: Unitatea și Libertatea.”, ne-a declarant Cristian Hurjui membru al Corului Aleph.
Amfian Cazac și Teodor Pascariu - membrii ai Redacției Aplha