Amprenta Energetică

20 Aprilie 2015, în , Colegiu, Noutăți, Proiecte

Într-o zi obișnuită, poți să te duci cu mașina la muncă, poți să speli o cuvă de rufe sau poți să te uiți la televizor într-o cameră cu aer condiționat. Fiecare din aceste acțiuni vine cu un preț, care se extinde peste unitățile de măsură a dolarului sau centului retrași din bancă - prețul vine sub forma resurselor naturale retrase din Pământ.

Adunând toate aceste retrageri, putem calcula amprenta umană asupra planetei - o unitate de măsură care ne arată cât de mult folosim resursele Pământului. Retragerea vine în șase categorii:

  • Carbonul: o măsură a emisiilor de carbon, reprezentată de cantitatea de teren forestier de care ar fi necesar să absoarbă emisiile de dioxid de carbon ( fără să mai punem la socoteală fracțiunea care este absorbită de oceane) duce la acidificarea acestora.
  • Terenul arabil: cantitatea de teren arabil care este folosit pentru creșterea recoltelor, pentru mâncare, fibre, hrană pentru animale și alte necesități ce includ uleiul, soia sau cauciuc.
  • Pășunile: suprafața de pășuni necesară pentru creșterea vietăților pentru carne, lactate, pielărie și blănuri.
  • Pădurile: dimensiunea pădurilor necesară pentru a aproviziona cu lemne și rumeguș.
  • Zone de pescuit: producția primă necesară să suporte creșterea peștilor și vietăților marine prinse în apa dulce și alte medii marine.
  • Convertirea în urban: zonele masive de teren convertite de oameni în structuri, incluzând metode de transport, zone rezidențiale, zone industriale și rezervoare create de baraje.

În același timp, calculăm și biocapacitatea totală a planetei - capacitatea Pământului de a produce resurse naturale, pământ pentru oameni să construiască și să absoarbă deșeuri, cum ar fi emisiile de carbon.

Dacă e să punem cele două probleme cap la cap, problema devine extrem de vizibilă. Este nevoie de un an și jumătate ca Pământul să regenereze resursele pe care oamenii le consumă într-un an. Altfel spus, pentru viitorul planetei încă nu este o soluție durabilă.

Un alt mod de a privi problemă este aceea că avem nevoie de un Pământ și jumătate pentru a produce toate resursele pe care le folosim. Ba mai mult, se preconizează că oamenii vor folosi echivalentul a două Tere de resurse pe an până în 2050. Efectele acestui supraconsum se observă în raritatea resurselor - 2.7 miliarde de oameni, spre exemplu, deja se confruntă cu un deficit de apă cel puțin o lună dintr-un an.

Sursa: WWF Global - The Human Footprint

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular