Marți, 2 octombrie, a avut loc Deschiderea oficială a anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, ce a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul facultății, dirijat de pr. lect. univ. dr. Gabriel Nastasă.
Cea de a doua parte a zilei a fost marcată de tradiționalul formal de Bun Venit, organizat într-o locație cu totul deosebită, Palatul Rozvnovanu. Membrilor Colegiului „Sfântul Nicolae”” li s-au alăturat și studenții Masteratului de Misiune și slujire pastorală. Înainte de începerea întâlnirii propriu-zise, studenții s-au bucurat de un cadou deosebit din partea comitetului de conducere al Colegiului „Sfântul Nicolae”. Astfel, fiecare student participant a primit cadou o cravată, menită să accentueze eleganța pe care trebuie să o aibă fiecare membru al comunității în ținuta sa.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă cum ar fi: IPS Teofan, PS Damaschin, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, președintele Senatului Universității „Al. I. Cuza”, directorul Vasile Tiron de la Primăria Municipiului Iași, prof. dr. Grigorios Stathis (Atena, Grecia), prof. dr. Georgios Konstantinou, dirijor al Corului Bizantin Grec (Atena, Grecia), prof. dr. Achilleas Chaldaeakes, profesor la Departamentul de Studii Muzicale din cadrul Universității Naționale Kapodistria din Atena, dirijor al Corului Maistorii Artei Psaltice (Atena, Grecia), asistent universitar dr. Adrian Sîrbu, dirijorul Corului Academic „Byzantion”, pr. drd. Lucian Filip, Coordonatorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.
În cadrul cuvântului rostit la acest eveniment, IPS Teofan a accentuat importanța comunității în viața și formarea tânărului student: „O modalitate de petrecere a timpului liber, de a vă bucura de acești ani ai studenției, este să faceți parte dintr-o obște; dacă sunteți singuri, vă veți pierde. Dumneavoastră sunteți într-o comunitate, în obștea Colegiului «Sfântul Nicolae». În interiorul acestei comunități și împreună cu ea să simțiți, pe lângă latura rugăciunii și a strădaniei pentru învățătură, faptul că sunteți studenți într-o perioadă frumoasă din viață, să cunoașteți și să vă adânciți în momente plăcute petrecute împreună. Să petreceți împreună și momente de sport, și momente de muzică, și momente de sărbători, și momente de spectacole, pentru că, fiind împreună, puteți să păstrați o atitudine corespunzătoare, ca să nu plângeți mâine-poimâine pentru păcatele tinereții”.
Colegiul „Sfântul Nicolae” este prima comunitate de acest tip din România. Principalul scop al instituției este reprezentat de promovarea voluntariatului ca activitate formativă pe multiple planuri și ca pregătire pentru viitoare activitate preoțească la care studenții teologi sunt chemați.