Expoziție de icoane pictate și ouă încondeiate la Colegiul „Sfântul Nicolae”

12 Aprilie 2016, în Liturgic, Noutăți, Proiecte

Marți, 12 aprilie, la Colegiul „Sfântul Nicolae”, o parte din membrii Comisiei Liturgice sub îndrumarea Arhim. Hrisostom Rădășanu - consilier în cadrul sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, au realizat o expoziție de icoane pictate și ouă încondeiate, aceasta având loc în perioada 12 - 18 aprilie. Pentru organizarea acestui proiect au fost necesare câteva „flori ale Ortodoxiei”, „odoare tradițional - românești”, aduse din diferite zone ale țării,cum ar fi: Mănăstirea Popăuți din județul Botoșani, Mănăstirea „Sfântul Efrem cel Nou” din județul Brașov, Mănăstirea Bucium din județul Iași, Bucovina, dar și o parte din studenții Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași - secția Artă Sacră,care au un specific aparte și nu în ultimul rând, rugăciunile înălțate către Dumnezeu, fără de care nu putem face nimic.

          Icoanele au un element comun, și acela este sfințenia persoanelor reprezentate în ele, tocmai de aceea, aceasta este caracteristica principală și anume de a ne facilita legătura cu Dumnezeu și cu Sfinții Săi. Ființa umană, grație dimensiunii sale spirituale, mereu însetată de Dumnezeu și aflată într-o continuă stare de căutare, încearcă să descopere dragostea pentru frumos. Astfel, doar atunci când omul îl află pe Dumnezeu, înțelege adevăratul sens al căutării sale.

Comuniunea pe care o realizăm prin icoană, ne ajută în desăvârșirea noastră și ne apropie pas cu pas de chipul și asemănarea Creatorului.

În cultura românească oul a inspirat numeroase legende și basme, fiind considerat simbol al creației. Astăzi, în tradiția creștină, încondeierea ouălor devine un act al regenerării, al purificării și al veșniciei. Este îndeajuns omului de rând să observe întregul ritual al încondeierii ouălor, pentru a înțelege cât de solidară este natura cu misterul hristologic, cu Răstignirea, Moartea și Învierea Domnului.

„Am avut bucuria de a reuși să ducem la bun sfârșit această activitate plină de roade, care ne învață pe toți ce este iubirea pentru frumos: <<Mari și minunate sunt lucrurile Tale Doamne!>>(Apocalipsa 15, 3)”, ne-a declarat ROTARIU Cosmin - Nicolae, membru al Comisiei Liturgice.

„Hristos Domnul v-a ajutat să realizați acest coș pascal, la vederea căruia ați exclamat ca și Proorocul: <<Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim întru ea>>. Coșul pascal... veniți să-l vedeți”, ne-a declarat ȘMIGHELSCHI Sergiu - Ionuț, membru al Colegiului Sfântul Nicolae.

Dacă vom lăsa privirea să zăbovească asupra unui ou încondeiat, el ne va transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentația lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, lună, cruce, etc.), cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) și cu modele de țesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre care intră în rezonanță cu sufletul nostru.

Țin să adresez mulțumirile mele părintelui Hrisostom Rădășanu, membrilor Comisiei Liturgice, studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași- secția Artă Sacră și nu în ultimul rând Sfântului Ierarh Nicolae,păstorul și ocrotitorul nostru. (Daniel AMARANDEI - coordonator al proiectului ,,Expoziție de icoane pictate și ouă încondeiate”).

 

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular