Organizații Creștine pentru tineri astăzi

3 Martie 2015, în Mira, Noutăți

Astăzi există destul de puține asociatii, federații și organizații creștine pentru tineret. Pentru un student ortodox, poate cea mai importanta organizație este Syndesmos, care este Organizația Internaționala a Tineretului Ortodox. Syndesmos caută să ofere un spațiu pentru împărțirea cadourilor, un loc de vocație si comuniune pentru persoanele ortodoxe din toata lumea. Momentan Syndesmos are 62 de grupuri de membri in 29 de țări. Syndesmos organizează de obicei un eveniment anual, de cele mai multe ori în Europa. În România, ASCOR face parte din rețeaua SYNDESMOS, si este un participant activ și oranizator al evenimentelor Syndesmos.

O alta organizație mare si poate chiar si mai activă, este Federația Internațională a studenților creștini (World Student Christian Federation- WSCF). WSCF este formată din Miscari Creștine Studențești naționale si autonome, și caută să unească pe toți creștinii prin dialog ecumenic. Conform ultimelor statistici, WSCF are la nivel global 118 de miscari creștine studețesti in 95 de tari din intreaga lume. WSCF lucrează in mare parte prin adunări studențesti internaționale, astfel de adunari având loc de 2-3 ori pe an și în Europa.

Majoritatea adunărilor bisericesti globale au un departament al tineretului cu un program de activitati propriu. De exemplu, Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) are un program pentru tineri, in care tinerii pot face un stagiu la sediul WCC din Geneva , sau pot lua parte la intalniri globale.  Un alt corp care are o prezență semnificantă in activitatile Tineretului Creștin European, este Consiliul Ecumenic al Tineretului din Europa (EYCE). Consiliul organizeaza training-uri, seminarii, sesiuni de învatare, coordonează si dezvoltă campanii, ca de exemplu campania de promovare a Dreptății Ecologice 2010-2013. Rețeaua Inter-religioasă a Tineretului European (EIYN), parte a Retelei- Religiei pentru Pace, se concentrează in principal pe organizarea de conferințe.

Rusia, este un exemplu de țară în care Ortodoxia este religie de stat, activitatea tineretului din cadrul  bisericii fiind activă și foarte dezvoltată. Toate activitatile sunt coordonate de Departamentul Sinodal al Tineretului; directive clare în angajarea de tineri ortodocsi care să lucreze in parohii, sunt emise intr-un mod centralizat si distribuite la toate parohiile.

În Biserica Ortodoxă din Finlanda, majoritatea activitășilor cu tinerii ortodocsi sunt coordonate de ONL, sau Orthodox Youth Association of Finland (Asociația Tinerilor Ortodocși din Finlanda). Totuși, când tinerii devin studenți, isi schimbă de cele mai multe ori statutul de membri de la ONL la OOL, sau Orthodox Student Association of Finland (Asociația Studenților Ortodocși din Finlanda), echivalentul A.S.C.O.R România.

În țările unde Ortodoxia nu este religie de stat, de exemplu, în Statele Unite, organizații ca Orthodox Christian Fellowship organizează servicii pentru studenții ortodocsi: consultanță și îndrumare în primele 40 de zile ale anului Universitar pentru studenții din anul I , și creează materiale pentru grupurile studențești care se adună în mod regulat.

 

Material colectat de Maria Kozhinova

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular