Povestiri în vatra satului

31 Martie 2017

Duminică, pe data de 26 Martie 2017, un grup de voluntari ai Colegiului Sfântul Nicolae din Iași, au pornit în zori cu proiectul misionar-catehetic, „Povestiri din vatra satului”, cu gândul ca și de aceasta dată să aducă zâmbete pe fața copilașilor. Activitatea s-a desfășurat în parohia „Sf. Nicolae” Arama, în comuna Coarnele Caprei. Odată ajunși în parohia părintelui Iulian Apopei, după un drum lung peste dealurile Cotnarilor, aceștia au fost primiți cu o deosebită căldură atât de sfinția sa, cât și de enoriași.

Ziua a început în spirit duhovnicesc prin participarea la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de preotul paroh, Iulian Apopei, răspunsurile la strană fiind date de tinerii studenți. Lucrul cel mai îmbucurător a fost numărul mare de copii care au participat la slujbă, ceea ce arată dragostea pe care au dobândit-o, încă de la vârste fragede, pentru  Hristos și Biserica Sa. Spre sfârșitul Sfintei Liturghii, mai exact, la momentul chinonicului, unul dintre voluntari, Oprea Alexandru, student al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la pericopa evanghelică citită și la importanța Postului în viața creștinului, aducând ca exemplu de viață duhovniceasă pe Sf. Ioan Scărarul, a cărui pomenire se face în duminica a patra din postul Sfintelor Paști.

La scurt timp după Liturgie, am luat masa împreună cu copilașii, după care, sub atenta supraveghere a părintelui Iulian, doi voluntari, Teodor Pascariu și Octavian Stan, i-au înveselit pe copii cu o multitudine de jocuri interactive, terminând într-o nota muzicală, cu cântece acompaniate la chitară. Surpriza însă a venit la final prin vizionarea unui film educativ, „The rise of the guardians”, unde copilașii au stat cu sufletul la gură, așteptând deznodământul. A urmat o sesiune de discuții cu privire la mesajul spiritual al filmului în paralel cu viața de zi-cu-zi a fiecăruia.

Împărțind mici daruri copiilor, printre zâmbete, strângeri de mâini și îmbrățișări călduroase, studenții și-au luat rămas bun de la cei mici, promițând și o altă vizită, poate într-o zi mai însorită.

Mulțumim părintelui paroh Iulian Apopei, pentru sprijinul oferit în vederea realizării acestui proiect, precum și pentru disponibilitatea și promptitudinea de care a dat dovadă. Sperăm ca acest proiect să se dezvolte, așa încât să aducem mai multe zâmbete și mai multe amintiri „Povestirilor în vatra satului”.
 
 

 

                                                                                                                                                      Ancuța Tony-Marian