Seară de film la Colegiul „Sfântul Nicolae”

18 Noiembrie 2016

Ieri, 17.11.2016, începând cu ora 19:00, în sala Juventus a Colegiului „Sfântul Nicolae”, Comisia Educativă, coordonată de către Mihăilă Codrin, a organizat prima seară de film din acest an universitar. Intitulată „God’s Not Dead 2”, ea reprezintă o continuare a proiectului inițiat anul trecut în cadrul aceleași comisii, de către Horodincă Matei, Vladimir Cârlan și Fârtăeș Alin.

Filmul regizat de Harold Cronk ne prezintă povestea profesoarei de istorie Grace Wesley, o creștină devotată. Ea observă că unul dintre elevii ei, Brooke Thawley, este retrasă în sine ca urmare a recentei morți a fratelui ei. Brooke observă atitudinea pozitivă a lui Grace, și o întreabă care este motivul speranței sale. Aceasta răspunde "Iisus", iar Brooke începe să citească Biblia în urma dialogului. În timpul unei ore de curs, Brooke îi adresează profesoarei o întrebare în legătură cu învățăturile lui Mahatma Gandhi și Martin Luther King, Jr. și corelația lor cu Predica de pe Munte, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Lucrurile discutate în cadrul cursului de istorie au ajuns la auzul conducerii liceului, provocând o serie de intrigi la adresa lui Grace. Din acest moment, începe acțiunea propriu-zisă a filmului, care i-a ținut în suspans pe toți cei din sală până la sfârșit.

Atmosfera a fost una destinsă, specatorii beneficiind la jumătatea filmului de o scurtă pauză. În acest timp, participanții au avut ocazia de a schimba impresii despre  film și de a cumpăra diferite produse de la standul amenajat de membrii colegiului la intrarea în sală, banii strânși se vor folosi pentru viitoarele activități caritabile desfășurate de către studenții din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae”.

La final, fiecare spectator a fost rugat să completeze un scurt chestionar, care a avut în vedere organizarea evenimentului prezent, dar și a viitoarelor seri de film.

Unul dintre participanții la eveniment, dar și inițiator al proiectului „God’s Not Dead 1”  a ținut să ne împărtășească opinia sa în legătură cu tema filmului: „Consider că filmul "God is not dead 2" arată dureroasa constatare a realității actuale cu privire la creștinism. Secularizarea a creat și creează în continuare din pacate, o atitudine ostilă față de ceea ce înseamnă spiritualitatea creștină Din nefericire, după cum vedem în film, a fi de partea Adevărului este considerat ilegal, a pronunța numele lui Hristos în public a devenit un subiect tabu. De când a ajuns o iubirea o infracțiune? Creștinismul înainte de a fi o religie, este un stil de viață, și după cum vedem în deznodământul filmului, Grace Wesley, personajul principal, a reușit sa câștige "procesul" lui Dumnezeu prin asumarea acestui stil de viață. Acest film reprezintă un subiect interesant de reflecție.”, ne-a declarat Vladimir Cârlan, student în anul al III-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și membru al Colegiului „Sfântul Nicolae”, din Iași.

                  

                                                                                        Alin Fârtăeș, Gabriel Bibire, secretari ai Redacției „Alpha”